МУЗЕЕН ЦЕНТЪР ЗА СЪВРЕМЕННА ИСТОРИЯ


Меню


МУЗЕЕН ЦЕНТЪР ЗА СЪВРЕМЕННА ИСТОРИЯ

Сградата е построена през 1895 година за офицерски клуб. От 1905 до 1923 година е „Народен дом”, към който има работнически театър, духова музика, оркестър и вечерно училище.

През 1951 година сградата е предоставена за Музей за историята на капитализма, работническото движение и социалистическото строителство. Днес в нея се намира Музеен център за съвременна история с просторна, модерно оборудвана зала, която дава възможност за представяне на художествени и фотографски изложби, презентации, семинари и други публични прояви.

Постоянната експозиция „Душата на японската кукла” представя историята на японските кукли.

Куклите имат особено място не само в дома на всеки японец, но и в неговия бит. С тях са свързани всички най-обичани празници в страната. Така когато в дните на смяна на сезоните момчетата и момичетата съзряват, за първи път им се подаряват специални фигурки. Това е празникът Секку.От древността до днес японците се отнасят към куклите си като към живи същества. Затова, когато те остареят или станат ненужни, собствениците им не ги хвърлят, а устройват истински прощални церемонии и погребения. Куклите се отнасят в някой храм за сбогуване, като към всяка от тях се изказва благодарност. След това се изгарят.

В пет витрини са показани някои от най-разпространените кукли за момичета, всяка създадена от историята на стара легенда.

Представени са комплектите „Хина нингьо” – императорска сватба от Киото /старата столица на Япония/ и Едо /старото име на Токио/ – подреждани всяка година на 3 март в домовете, където има момиченце и комплект кукли за празника на момчето „Танго но секку”.Отбелязван на 5 май, той от 1945 г. е обявен за национален празник – Ден на детето. Показана е традиционната японска дреха „кимоно” в нейния летен вариант наричана „юката”, както и музикалния инструмент „кото”.

Тази изложба дължим на сътрудничеството на Регионален исторически музей – Пловдив и Японската агенция за доброволци в чужбина /JICA/, която датира от 1999 г. През 2005 г. японската доброволка Юко Накаджима заедно със свои приятели от префектура Сайтама, организира събирането на куклите, а JICA осигури необходимите средства за транспорт до България. Пратката пристига в Регионален исторически музей – Пловдив през месец юли 2005 г. – шест сандъка с общо тегло 430 кг. В нея са включени 20 отделни кукли, четири групи с по над 40 кукли, стативи за групите, играчки, аксесоари. Общата стойност на дарението е над 30 000 $.
Настоящата експозиция е реализирана през 2010 г. по художествен проект на Константин Камбарев със финансовото съдействие на Японското посолство в България.

Работно време:

понеделник
9:30 am – 6:00 pm
вторник
9:30 am – 6:00 pm
сряда
9:30 am – 6:00 pm
четвъртък
9:30 am – 6:00 pm
петък
9:30 am – 6:00 pm
събота
Затворено
неделя
Затворено
Реклама