РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПЛОВДИВ


Меню


МЕМОРИАЛЕН КОМПЛЕКС „БРАТСКА МОГИЛА“

ИДЕЯТА:

През 50-те години на XX век Градският народен съвет взема решение в Пловдив да бъде построена „Братска могила”, в която да бъдат увековечени паметта и героизма на загиналите за свободата и независимостта на България, както и на загиналите в борбата за премахване на социално-класовите неравенства.

АВТОРИТЕ:

След провеждането на няколко неуспешни конкурса, през 1967 е одобрен проект на колектив с ръководител арх. Любомир Шинков. Взето е решение от човешки поглед стоманобетонната конструкция на мемориала да наподобява тракийска могила, а от птичи поглед да изглежда като стилизиран каменен венец. За архитектурните решения на арх. Шинков помага арх. Владимир Рангелов, а мономенталните пластики са поверени на скулпторите Петър Петров, Ана Далчева и проф. Любомир Далчев, който има водеща роля при взимането и осъществяването на творческите решения.

Проф. Любомир Далчев е наричан „върха на българската скулптура“. Той е роден на 27 декември 1902 година в Солун. Завършва живопис в Държавната художествена академия, след което изучава скулптура в Рим и пластична анатомия в Париж. От 1945 г. до 1964 г. преподава в Държавната художествена академия, а след 1979 г. емигрира със семейството си в САЩ, където създава внушителния образ на Джанюариъс Макгахан, считан в Америка за освободител на България. Проф. Далчев е излагал свои произведения в Италия, Франция, Русия, Германия, Австрия, Гърция, Чехия, Унгария, Турция, Бразилия и др. Негови творби са собственост на НХГ в София, Ермитажът в Санкт Петербург, Пушкиновият музей в Москва и др. Негови композиции са част от градските пространства в САЩ, а всеки ден хиляди хора минават край неговия Климент Охридски до Народното събрание в София.

Скулптурната композиция на „Братската могила” в Пловдив е с дължина от 90 метра, а различните тематични пояси са посветени на турското робство, Априлското въстание, защитата на Шипка, посрещането на русите-освободители през 1878 година, Съединението на България, борбата на стачниците в началото на XX век, антифашистката съпротива и др.

РЕАЛИЗАЦИЯТА:

„Братската могила” е открита през 1974 година. След политическите промени през 1989 година комплексът е несправедливо класифициран с принадлежност към комунистическия режим в България. С времето поддръжката на мащабната стоманобетонна конструкция се оказва трудна, а през годините дори става жертва на престъпни посегателства и вандализъм. В момента текат обществени дискусии и обсъждания за настоящето и бъдещето на мемориалния комплекс, в които доминира мнението, че основната функция на „Братската могила” трябва да бъде възстановена, а комплексът да се използва и за временни изложби, камерни концерти, сцена на открито, фестивали и др.


понеделник
Затворено
вторник
9:00 am – 5:00 pm
сряда
9:00 am – 5:00 pm
четвъртък
9:00 am – 5:00 pm
петък
9:00 am – 5:00 pm
събота
9:00 am – 5:00 pm
неделя
Затворено

Администрация:

Реклама