Етикети

, , ,

През 1873 г. Христо Г. Данов издава преведения от Христо Ботев руски учебник “Уроци за първите четири аритметични правила за счетовете”. Този учебник е ярко доказателство как от елементарната и суха материя на аритметиката може да се направи не само увлекателно четиво, но и то да се използва за революционна пропаганда.
Всъщност Данов е договорил превода на този руски учебник с Л. Каравелов, който кани за тази цел Христо Ботев. Името на преводача не е било написано на корицата и това дава възможност този и други учебници безпрепятствано от турската цензура да пристигнат в Пловдив. Тук Данов открил политическата опасност, която този невинен учебник би могъл да донесе на Книжарницата. Ботев, който не устоял на изкушението, бил поставил задача да се пресметне колко години България “ добрува под сянката на султаните” или да се сравнят разноските на държавния бюджет за личните разходи на султана и за просвещение, които били 20 пъти по-малко.
Христо Данов обаче не унищожил екземплярите, а заменил само най-опасните задачи с други, напълно невинни.
“Уроци за първите четири аритметични правила за счетовете” е част от експозицията „Книгоиздаване в България през втората половина на 19 и началото на 20 век”, която се помещава в дома на Христо Груев Данов на ул. „Митрополит Паисий“ № 2.

Advertisements