Етикети

, , , , , , , , , , ,

На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанския мирен договор. Приключването на Руско-турската освободителна война слага край на османското владичество и поставя началото на Княжество България. Т. нар. Санстефанска България се превръща в символ на националното единение и бленуван национален идеал през идните години.

YouTube каналът на музея (www.youtube.com/rimplovdiv) предлага кратко интервю с Александър Пижев, завеждащ отдел „Българско Възраждане” на РИМ – Пловдив. В него специалистът говори за освобождението на Пловдивския край и представя историческите културни ценности, които избрахме за експонати на месец март 2012 г.

Официалната интернет страница на Регионален исторически музей – Пловдив (http://www.historymuseumplovdiv.org/) предлага публикация на н.с. Стефан Шивачев, директор на институцията. Тя касае въпроса за Освобождението на България и Руско-турската война от 1877 – 1878 г. Ще я намерите в раздел „Публикации”, а можете да я прочетете и тук: http://wp.me/p29PZr-3w

Този март рубриката „Експонат на месеца” представя някои от най-новите исторически културни ценности, които са попаднали във фонда на музея и са свързани с Руско-турската освободителна война:

Advertisements