Етикети

, , , , , , , ,

Навършиха се 140 години от рождението на полковник Борис Дрангов, командир на 9-ти пехотен пловдивски полк, военен деец и педагог

Борис Стоянов Дрангов е роден в Скопие на 3-ти март 1872 година.
През 1891 година постъпва във Военното училище в София. Три години по-късно е разжалван за непокорство и изпратен за няколко месеца в строева част в Пловдив. Наказанието му е отменено, той продължава своето образование, през 1895 е произведен в чин подпоручик, през 1899 в чин поручик.
През 1903 година напуска военната служба и заминава за Македония, където участва в Илинденско-Преображенското въстание като воевода на чета.
През 1907 година завършва Академията на Генералния щаб в Русия.
Борис Дрангов се сражава в Балканските войни 1912 – 13 като началник на щаба на 1-ва бригада от 1-ва пехотна дивизия. Печели славни победи – при Гечкинли, Чаталджа, Одрин, Селиолу, Ескиполос и Петра. При овладяването на Селиолу лично предвожда една от дружините в атака, а за проявения героизъм е удостоен с орден „За храброст“ IV степен. Проявява се като офицер с добра подготовка и висок боен дух, който полага грижи за войниците си и има голям авторитет сред своите подчинени, но е даден под съд за критичните си статии срещу военния министър генерал Иван Фичев и инспектора на кавалерията генерал Александър Танев.
Разработва подробни програми за обучение на млади и стари войници. Автор е на „Помни войната! Съвети за строеви офицери” и др.
По време на Първата световна война 1914 – 18 Борис Дрангов участва в боевете при Калиманци, Кочани и Щип. През 1915 г. е произведен в чин подполковник. На 25 ноември 1915 г. ръководи успешната нощна атака на село Градец. На 18 март 1917 г. поема командването на 9-ти пехотен пловдивски полк. Загива на 26 май при р. Черна. Посмъртно е повишен в чин полковник.
Борис Дрангов е оженен за Райна Попова – дъщеря на четника Денко Николов Попов. Раждат им се 5 деца. Едно от тях е Кирил Дрангов, виден деец на ВМРО.

Advertisements