Етикети

, , , , , , , , , ,

Посолството на Япония в Република България и Регионален исторически музей – Пловдив ви канят да посетите възпоменателната фотоизложба „ТОХОКУ – с надежда към утрешния ден”. Тя е посветена на първата годишнина от земетресението в Североизточна Япония и е показана по целия свят. Фотоизложбата е подредена в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” № 14 и ще ни гостува до 29 март.

На 11 март 2011 г. Североизточна Япония бe сполетяна от катастрофално земетресение, чиято сила и мащаби причиниха огромни разрушения и отнеха хиляди животи. Наред с това обаче, азиатската държава получи безпрецедентна морална и финансова подкрепа от страна на международната общност, което накарало японците да почувстват, че целият свят е заедно с тях. С възпоменателната фотоизложба Япония изразява своята благодарност към всички, които и подадоха ръка в трудния момент.

Събитието бе открито в 15:00 часа на 20. III 2012 г. от Н. Пр. Макото Ито, извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България. Най-емоционалният момент от церемонията настъпи, когато Калина Кузманова и Яна Кузманова, ученички на СОУ „Константин Величков”, подариха на японския посланик икона, нарисувана с мисъл за пострадалите от бедствието деца. На гърба на иконата има молитва, чийто текст гласи: „Скъпи японски приятели, за човешката вяра не съществуват граници! За човешката воля няма прегради! Ние се прекланяме с възхищение пред духовната сила, съзидателната енергия и достойнството на японския народ, който в дни на сурови изпитания показа на целия свят как може да бъде възстановена хармонията между човека и природата. Нека нашата Свята християнска Богородица бди и закриля децата на Япония! Нека нашето слънце никога да не помръква! С обич и уважение: учениците, учителите и служителите от Средно общообразователно училище „Константин Величков” град Пловдив”.

Японската изложба се състои от 29 пана с по 3 фотографии, запечатали различни фрагменти преди, по време и след трагедията. Близо 19 000 души стават жертва на ужасяващия природен катаклизъм. Бедствието разрушава инфраструктурата на японския регион Тохоку и нанася неизчислими материални щети. Само след месец е поправена магистралата, огромни участъци, от които са пропаднали по време на бедствието. Една година по-късно високоскоростните влакове отново се движат, самолетите пак излитат от Сендай, корабите отплуват и акостират на възстановените пристанища. Пострадалите заживяват в нови домове. Оцелелите се събират със семействата си. Животът се възражда, а японците имат куража, волята и вярата, за да гледат с надежда към утрешния ден.

Някои снимки представят основни природни, исторически и културни забележителности на региона Тохоку в Североизточна Япония, който се оказа в епицентъра на трагедията. Посетителите на Музеен център за съвременна история ще видят и рисунки на японски деца от пострадалите райони. В тях малчуганите си представят възстановена Япония и един обединен свят. Изложбата е подредена сред постоянната експозиция „Душата на японската кукла”, разказваща историята на японските кукли, неизменна част от японските традиции и култура.

Заповядайте!

За снимки от откриването на изложбата вижте тук!

Advertisements