Етикети

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

На 31 март (събота) от 18:30 часа в зала „Съединение” на Регионален исторически музей – Пловдив ще се състои съвместен концерт на девическа хорова формация „Евмолпея” при Община Пловдив и италианския хор „Сан Освалдо”. Публиката ще оцени майсторството им чрез самостоятелни изпълнения и общо представяне на химните на Италия и Европа.

Италианският мъжки хор „Сан Освалдо” е създаден през 1968 г. от група приятели, почитатели на песента. Хорът приема името на малка черква, която се намира близо до родния им град Ронченьо Терме. Първият диригент и инициатор на групата е д-р Примо Мартинели. По-късно „Сан Освалдо” се поема от маестра Карла Moска, чиито мандат продължава до 2000 година. От 2001 г. до 2009 г. диригент е Федерико Бонато, а от 2010г. Салваторе ла Роса. Президент „Сан Освалдо” е г-н Ивано Зотелле. От 40 години хорът организира престижен фестивал на народни и планински надпявания, провеждан в прекрасната зала на салона на празниците в Palace Hotel. Освен това „Сан Освалдо” е вдъхновил „Къщата на музиката” в Ронченьо Терме – музикална академия, в която е създаден музей на етнически музикални инструменти от цял свят. Хорът взема участие в много концерти, фестивали и конкурси в Италия и Европа (Германия, Холандия, Швейцария, Австрия, Чехия, Северен Уелс – Llangollen Eisteddfod, Хърватия, Босна и Херцеговина, САЩ, Канада, Унгария), където получава винаги високи оценки за своето изкуство. Неговият репертоар се простира от народни и алпийски песни до класически хорови произведения.

Специално за родната публика, хор „Евмолпея”, под диригентството на Рада Славинска, ще изпълни част от програмата, с която ще се представи на едно от най-значимите хорови събития в Европа и света – „Гласовете на света” във френския град Нанси през месец май.

Събитието в събота ще се проведе под патронажа на народния представител Величка Шопова – заместник председател на Групата за приятелство между България и Италия в 41-то Народно Събрание. Инициативата се осъществява със съдействието на Община Пловдив и Почетния консул на Италия в Пловдив. Водач на италианската група ще бъде г-жа Джулиана Джили – съветник по култура, образование, социални и младежки политики при Община Ронченьо Терме.

Снимки от събитието вижте тук!

Advertisements