Етикети

, , , , , , , , , , , ,

Посолството на Република Естония и Регионален исторически музей – Пловдив представят изложбата „Карти & Картички – Поздрави от Талин”. Експозицията включва географски карти и пощенски картички, проследяващи развитието на град Талин от 1856 г. до обявяването му за „Европейска столица на културата” през 2011 г.

Пловдив е първият български град, който ще представи естонската изложба. Официалното откриване ще се състои на 2 април 2012 г. от 15:00 часа в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” № 14. Експозицията ще бъде открита от г-н Тоомас Кукк, посланик на република Естония в България.

Помислихме и за онези, които няма да намерят време, за да се качат до „Ангел Букорещлиев” № 14. С този линк ви каним да разгледате изложбата on-line. Не пропускайте виртуалния разказ за историята на естонската столица!

Изложбата е подкрепена от „Фондация Талин 2011”. Премиерата на „Карти & Картички – Поздрави от Талин” се е състояла в Националната Библиотека на Естония. Експозицията е била подредена от май до ноември миналата година, като една от водещите инициативи по успешната кандидатура на Талин за „Европейска столица на културата” през 2011 г.

„Карти & Картички – Поздрави от Талин” е едно своеобразно пътешествие през вековете. Разказът на изложбата започва със замислянето и проектирането на крайбрежния Талин и проследява как животът в града и статуса, който този живот е носил са се променяли с течение на времето. Представени са най-ранните градски карти от XVII век и първата такава на естонски език от 1907 г. Показано е умишленото преиначаване на туристическите гидове, печатани в епохата на Съветския съюз – едва след „Пеещата революция” започват да се отбелязват истинската крайбрежна ивица, точното местонахождение на пристанищата, различните градски райони, всяка една железопътна линия… Богатата колекция е съставена от градски карти и пощенски картички, собственост на Националната Библиотека на Естония. Някои изображения са запечатали Талин от птичи поглед, други показват перспективата на обикновения пешеходец. Експозицията обхваща 150 години история, а пътешествието приключва през XXI век с навлизането в ерата на дигиталната карта. Дигитализираните изображения, които посетителите могат да видят, са изработени по проект „Europeana Travel”, съфинансиран от Европейската Комисия.

Изложбата ще остане подредена в Музеен център за съвременна история през целия месец април и е отворена за посетители от понеделник до петък между 9:00 и 17:00 часа.

Снимки от откриването на изложбата ще намерите тук!

Advertisements