Етикети

, , , , , , , , , , ,

На 1 април преди 150 години е роден Антон Митов – живописец, художествен критик, историк на изкуството и обществен деец. Стипендиант на Постоянния комитет в Източна Румелия в художествената академия във Флоренция. Автор на първата статия по изкуствознание след Освобождението- „По изящните изкуства”, публикувана във в.”Марица” 31 ноември 1880г.

След провъзгласяване на Съединението 1885г. постъпва като доброволец в Старозагорската дружина, която охранява границата с Турция. В своите мемоари Антон Митов пише :

“ Старозагорската дружина замина за отбрана на южната ни граница, понеже се предполагаше нападение от турците, и аз заминах с нея за Ямбол като доброволец, обаче оттам бидох повикан от главния комисар в Пловдив и назначен да завеждам телеграфните станции в града и онези на гарата му…. Когато очаквахме нападение от турците, нападнаха ни сърбите, тъй като крал Милан, подбутнат от австрийците, поискал да възстанови някакво равновесие на Балканския полуостров, затова всички наши войски бяха отправени към Сливница, а на турската граница около р. Арда бяхме събрали наше въоръжено с кримки население под командата на тогавашния поручик Чардафон Великий. Един ден когато бях на телеграфния апарат, от станцията на Кърджали викат спешно Пловдив, на което моментално отговорих. От нея станция говореше сам Чардафон, като искаше да предам една телеграма до правителството в София, в която той излагаше едно твърде опасно и сериозно положение на поверената му граница… Покойният министър-председател Петко Каравелов, комуто предадох телеграмата, тоз час ми предаде по телефона да отида при пловдивския английски консул – капитан Джонс, и да му предам телеграмата на Чардафон. Аз се познавах с консула и му занесох лично телеграмата, която той, след като прочете внимателно, ми каза да почакам малко и стана, та написа една шифрована телеграма до английския посланик в Цариград, която ми подаде, като ме помоли да предам лично и немедлено по предназначение… На другия ден се получи телеграма отговор направо от Лондон до капитан Джонс, подписана от министър Солсбъри – не вече шифрована, а открита на французский език, в която се казваше: кажете на българското правителство да не се безпокои, турците не ще посмеят да преминат р. Арда. Разбира се, преди всичко аз съобщих тази телеграма на правителството в София, а после лично я занесох на консула, който се зарадва твърде много и заповяда да донесат шампанско да пием за щастливото довършване на Съединението и за благоденствието на съединена България.”

Антон Митов е директор на Държавното рисувално училище, професор по история на изкуствата. Редактор сп. „Изкуство“ 1895-1896г. Член-кореспондент на БАН .

Advertisements