Етикети

, , , , , , , , , ,

 

Александър фон Батенберг е роден на 5 април 1857 г. във Верона, Италия. Син на германския принц Александър фон Хесен-Дармщад и полската графиня Юлия фон Хауке. Племенник на руския цар Александър II. Младият принц Александър вижда за пръв път България, когато е на 20-години и по свое желание взема участие в Руско – Турската Освободителна война.
На 17 април 1879 г. той е избран за български княз от Първото велико народно събрание. Млад, интелигентен и красив, той бързо става всенароден любимец. Амбициран да управлява, но ограничен от Търновската конституция, на 27 април 1884 г., той извършва първият преврат в новата българска история и въвежда управление познато като Режим на пълномощията, но впоследствие е принуден да възстанови конституцията.
Основна заслуга на Александър І е приемането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България на 6 септември 1885 г. и неговата военна и дипломатическа защита. Той е наречен от народа “Героят на Сливница”.
В началото на 1886 г. положението на княза на престола изглежда непоклатимо, но Русия започва целенасочена кампания за неговото отстраняване. На 8 срещу 9 август 1886 г. група български офицери русофили извършват военен преврат и го изпращат в Русия. Стефан Стамболов, възглавил верни на княза войски, извършва контрапреврат и връща княза в България. Виждайки разделението в българското общество, Александър І решава да се допита до руския император, дали да остане на власт в България. Александър III, негов братовчед, който отдавна е убеден, че съименникът му е основната причина България да излезе от сферата на влияние на Русия, естествено не се съгласява и така българският княз е принуден да абдикира на 26 август 1886 г.
След като напуска страната, князът приема титлата граф Хартенау, но продължава да носи България в сърцето си. Нарича децата си с български имена – Асен и Цветана. Княз Александър умира в Грац. Тленните му останки по негово желание са пренесени в България и погребани в скромна гробница в центъра на София.

Advertisements