Етикети

, , , , , , , , , ,

Изложбата

ПЕТРИКИВСКА ЖИВОПИС

Галина Назаренко

ПЕТРИКИВСКА ЖИВОПИС

От 16:00 часа на 28 юни (четвъртък) в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” № 14 ще бъде открита изложбата „Петрикивска живопис” на Галина Назаренко от Украйна. Събитието е посветено на Деня на Конституцията на Украйна и се организира от Почетното консулство на Украйна в Пловдив и Посолството на Украйна в България. Откриването ще уважат Негово Превъзходителство Микола Балтажи, посланик на Украйна в България и инж. Димитър Георгиев, Почетен консул на Украйна в Пловдив.

В цял свят са известни имената на народните майстори от село Петрикивка, Днепропетровска област. Декоративните елементи на Петрикивската живопис впечатляват със своята ефирност, нежност и красота. Те въздействат със специфичен пластичен език, техника и набор от художествени образи, вдъхновени от традиционната орнаментика, която е широко разпостранена в бита на запорожците. Традицията се предава от поколение на поколение и намира широко приложение в съвременния дизайн.

Галина Назаренко е родена през 1968 година в Петрикивка. През 1984 година завършва Петрикивското детско художествено училище, където и преподава народният майстор Фьодор Панко. През 1988 година завършва Миргородският керамичен техникум, специалност Художествена керамика. От 1990 година работи като художник в Центъра за народно изкуство Петрикивка. Занимава се с Петрикивска живопис от ранно детство. В нейното творчество са присъщи самобитността, приемствеността и оригиналността на най-добрите стари традиции от легендарните стари майстори на Петрикивската живопис. Всяко произведение на Галина Назаренко е вдъхновено от разнообразната природа на родния край, което създава неповторима атмосфера и усещане за празнично настроение. Сред любимите и сюжети са украинското село, цветята, животните, полето, Козак Мамай. В активната си творческа работа до момента е създала над 1500 произведения. Някои от тях се намират не само на територията на Украйна, но и в Италия, Германия, САЩ, Канада, Австралия. До момента има 11 самостоятелни изложби. През 2011 година организира дванадесетата си самостоятелна изложба в Париж, Франция.

Снимки от откриването на изложбата ще намерите тук!

Advertisements