Етикети

, , , , , , ,

Литографията „Клетвата на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на българския бряг” е избрана за експонат на месец юли. Тя е дело на художника Хенрих Дембицки.

На 6 юли 1868 г. Хаджи Димитър и Стефан Караджа минават Дунав със 129 четници. В боя в местността Канлъдере край Вишовград на 9 юли Стефан Караджа е ранен и пленен. На 31 юли почива от раните си в русенския затвор. Хаджи Димитър и още 58 души си проправят път към балкана. Последното им сражение е на 18 юли при връх Бузлуджа. Хаджи Димитър е ранен, а трима четници успяват да го изведат от боя. Те намират убежище на връх Кадрафил в Средна гора до днешното село Свежен. Въпреки грижите на другарите му и на местни пастири, Хаджи Димитър почива на 10 август 1868 г.

Авторът на литографията Хенрих Дембицки е полски революционер, роден на 15 август 1830 г. в гр. Варшава. Емигрира в Румъния след Варшавското въстание срещу руския царизъм (1863). Работи като учител по рисуване в гимназията в гр. Браила, където се запознава с Христо Ботев. Двамата стават добри приятели. Хенрих Дембицки сътрудничи във вестниците „Будилник“ и „Тъпан“ и илюстрира теми от публикациите на Христо Ботев. Той е застъпник на Българската национална кауза. Автор е на множество политически карикатури и литографии.

Литографията „Клетвата на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на българския бряг” е отпечатана през 1869 г. в памет на героичния поход на четата, една година след саможертвата на българските революционери. Тя се пази във фондовете на експозиция „Българско Възраждане” на Регионален исторически музей – Пловдив.

Advertisements