Етикети

, , , , , , ,

Над 100 събития  в рамките на една музейна Нощ

„Нощ на музеите и галериите – Пловдив“ ще се проведе на 21 септември 2012

Осмата „Нощ на музеите и галериите – Пловдив” ще се проведе в петък на 21 септември 2012. Програмата е разделена на три части: “Музеи и галерии”, “Култура и клуб” и “Град и публични пространства” и в нея ще участват над 50 музеи, галерии, арт пространства, клубове, книжарници, културни институти, ателиета, концертни и театрални зали, исторически и археологически паметници и др., които ще превърнат града в една голяма арт сцена.

Регионален исторически музей – Пловдив ще представи проекта „Нощ на ретро фотографията в музея“/Игри на въображението – скици във времето – закачки с историята/. Идеята ни спечели финансиране по „Фонд Музеи” на фондация “Отворени изкуства” и фондация “Америка за България”. Използвайки изразните средства на фотографията ще потопим посетителите в атмосферата на времето от края на XIX до средата на XX век. Фотографията ще бъде разгледана едновременно като теория, техника, метод за съхраняване на видими образи и клон от графичните изкуства, използващ тази техника като средство. Ще бъде популяризирана колекцията от исторически фотографии на Регионален исторически музей – Пловдив, която е и най-богатата в България.

За осем години “Нощ на музеите и галериите – Пловдив” беше посетена от 160 000 човека и се наложи като емблематично за страната ни културно събитие с широка културна програма, млада аудитория, положителен заряд и организация.

Тази година по време на Нощта в програмата “Музеи и галерии” ще се представят 23 частни и регионални музеи и галерии със своите специално продуцирани за фестивала изложби и постоянни експозиции. В програма “Култура и клуб” ще участват 18 проекта на културни институти, книжарници, неформални арт пространства и клубове, а платформата “Град и публични пространства” ще представи кулминацията на фестивала “Ритуали на обичайното” с курирани от Вера Млечевска 10 международни проекта, които обхващат целия град. И трите програми са отворени в петъчния ден от 19:00 до 01:00 часа през нощта.

Екипът на блога  на “Нощ на музеите и галериите – Пловдив” –  night.bg/blog  –  ежедневно ще се публикува статии за програмата, участниците, интервюта с артистите, приятелите на фестивала, снимки, както и важна информация за гостите на града.

Посетителите, могат да се запознаят с програмата след средата на август на http://www.night.bg, както и чрез специална карта и книжка-гид, които ще бъдат разпространявани безплатно в Пловдив и София от началото на септември.

Осмата “Нощ на музеите и галериите – Пловдив” има нова визия и лого, разработени от студио Пункт на базата на осмицата „8“ като „О“ в Нощ и Пловдив и звукът „eight“ в „night“.

Базов организатор на събитието е фондация “Отворени изкуства”, съорганизатор Община Пловдив.

Партньори на събитието са: фондация “Америка за България”, VIVACOM Фонд и EVN България, Национален Фонд Култура.

За повече подробности:

ФОНДАЦИЯ ОТВОРЕНИ ИЗКУСТВА
ул. Отец Паисий 36, Пловдив 4000, България
skype: open.arts.foundation, http://www.openarts.info
http://www.facebook.com/open.arts

Милена Димитрова /връзки с общeствеността/  
0898 575 401 / pr@openarts.info

Станислава Груева / координатор /
0885 78 73 06 / info@openarts.info

night.bg/blog
facebook.com/museum.night.plovdiv/

Advertisements