Етикети

, , , , , , , , , , , ,

На 6-ти септември отбелязваме 127-ата годишнина от Съединението на България. Денят е и празник на град Пловдив. Специално за честванията в сградата на Областното събрание на Източна Румелия на пл. „Съединение” № 1, дом на експозицията „Съединение на България от 1885 г.”, ще бъде открита изложбата „БЪЛГАРСКОТО ЧУДО” / Първото българско земеделско – промишлено изложение и стопанското развитие на България в края на XIX и началото на XX в. /.

Изложбата е посветена на 120-та годишнина от проведеното в Пловдив Първо българско земеделско – промишлено изложение през 1892 г. То представя за първи път пред Европа стопанските възможности на България и същевременно запознава българите с техническите новости на времето. Форумът има изключителен принос за стопанското развитие на България в края на XIX и началото на XX век, което кара Европа да заговори за „БЪЛГАРСКОТО ЧУДО”. В залата за временни изложби са подредени 18 табла с богат снимков материал и историческа информация, които разказват защо е било необходимо провеждането на това изложение и защо точно в Пловдив. Представени са исторически личности, които участват в организирането и провеждането на събитието. Посетителите ще видят документи на инж. Стефан Христов Гешов – един от строителите на изложението, лични вещи на Петър Шилев – деец на Съединението и председател на окръжната постоянна комисия на пловдивски окръг към 1892 г., издания на възрожденските просветители, книгоиздатели и общественици Христо Груев Данов и Драган Манчов, участвали във форума и др. Експониран е пълен комплект от бронзов, сребърен и златен медал на изложението. Изложбата акцентира върху последвалото стопанското развитие на Пловдив и България в края на XIX и началото на XX в. обръщайки внимание на тютюневата, хранително-вкусовата и леката промишленост. За целта е подготвена и мултимедийна презентация на фотографии, любезно предоставени от историческите музеи във Варна, Велико Търново, Враца, Сливен, София, Музей на текстилната индустрия – Сливен, Национален политехнически музей – София. Запазените фотографии са изключително любопитни. Може да се каже, че по време на Първото българско земеделско – промишлено изложение се случват първите авторски фотографски изложби в България, а Димитър Кавра участва със самостоятелен павилион. Посетителите ще могат да разгледат и оригинален фотографски албум за изложението, който е дело на братята Карастоянови.

Изложбата ще бъде отворена за разглеждане от гражданите и гостите на Пловдив от 9:00 до 17:00 ч. на 6.09.2012 г. Официалното откриване ще се случи от 19:30 ч. на същата дата, а на него ще могат да присъстват официални гости с покана.

Advertisements