Етикети

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

“Само ония народи имат право на светло бъдеще, които разчитат на собствените си средства”

Захари Стоянов

През лятото на 1878г. българската свобода е осакатена от клаузите на Берлинския договор. Изкуственото разделение на “румелийци “ и българи” застрашава националното единство.
Българите разбират, че основна тяхна задача е пълното освобождение и обединение на разделените български земи. Патриотичната решимост, сплотеността и дейността на най-талантливите личности на българската нация – революционери, държавници, дипломати и военачалници са залог за успех.
Паметната акция в Пловдив от 6 септември 1885г. , довела до Съединението на Княжество България с Източна Румелия, слага голямото начало на малкото Българско Княжество. Съединена България се превръща в най-значимата държава на Балканите в териториално, стопанско, политическо и културно отношение. Българското съединение, дело на българския дух и самоотвержената борба на българския народ, разчиства пътя за напредъка на България и я приобщава в още по-голяма степен към модерна Европа.
Вчера отбелязахме 127-ата годишнина от Съединението на България. Специално за честванията в сградата на Областното събрание на Източна Румелия на пл. „Съединение” № 1, дом на експозицията „Съединение на България от 1885 г.”, беше открита изложбата „Българското чудо”. Изложбата е посветена на 120-та годишнина от Първото българско земеделско – промишлено изложение през 1892 г. и стопанското развитие на България в края на XIX и началото на XX в. На откриването присъстваха президентът на Република България Росен Плевнелиев, президентът на Република България Петър Стоянов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, областният управител на Пловдив Здравко Димитров, председателят на Пловдивския общински съвет арх. Илко Николов, главният директор на Международен панаир Пловдив Иван Соколов и други депутати, политици и общественици.

Разгледайте фотографиите от събитието тук!

Фотограф: Елена Илиева / РИМ – Пловдив

Advertisements