Етикети

, , , , , , , , , , , , , ,

Осмата „Нощ на музеите и галериите – Пловдив” ще се проведе в петък на 21 септември 2012. Програмата е разделена на три части: “Музеи и галерии”, “Култура и клуб” и “Град и публични пространства” и в нея ще участват над 50 музеи, галерии, арт пространства, клубове, книжарници, културни институти, ателиета, концертни и театрални зали, исторически и археологически паметници и др., които ще превърнат града в една голяма арт сцена.

Регионален исторически музей – Пловдив ще представи проекта „Нощ на ретро фотографията в музея“/Игри на въображението – скици във времето – закачки с историята/. Проявата ще използва изразните средства на фотографията, за да потопи посетителите в атмосферата на времето от края на XIX до средата на XX век. Фотографията ще бъде разгледана едновременно като теория, техника, метод за съхраняване на видими образи и клон от графичните изкуства, използващ тази техника като средство. Ще бъде популяризирана и колекцията от исторически фотографии на Регионален исторически музей – Пловдив, която е сред най-богатите в България.

Проектът „Нощ на ретро фотографията в музея” се осъществява чрез „Фонд Музеи”. Платформата е създадена през 2012 година от фондация “Отворени изкуства” и фондация “Америка за България” с цел финансова подкрепа на културни проекти, които да бъдат инициирани от регионалните музеи и реализирани в основната програма на “Нощ на музеите и галериите”. Покана за участие със свой проект получиха Регионален природонаучен музей – Пловдив, Регионален археологически музей – Пловдив, Регионален исторически музей – Пловдив, Регионален етнографски музей – Пловдив и Градска художествена галерия – Пловдив.

Основните прояви по проекта ще бъдат осъществени в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” № 14. Центърът разполага с просторна и модерно оборудвана зала, която дава възможност за представяне на художествени и фотографски изложби, презентации, семинари и други публични прояви. Съпътстващите прояви ще обхванат и останалите три сгради на РИМ – Пловдив: Сградата на музейна експозиция „Съединение на България” на пл. „Съединение” № 1, сградата на музейна експозиция „Българско Възраждане” (Къщата на Димитър Георгиади) на ул. „Цанко Лавренов” № 1 и сградата на музейна експозиция „Книгоиздаване в България през втората половина на IX и началото на XX век” (Къщата на Христо Г. Данов) на ул. „Митрополит Паисий” № 2.

Основни прояви в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” № 14:

Посетителите ще могат да променят своята визия чрез копия на автентични дрехи и вещи от края на XIX в. и да се снимат във възстановка на старо фотоателие от началото на XX в. Малки фотографи от Център за работа с деца ще демонстрират „магията на появяващия се образ” чрез действаща фотолаборатория. Подредена е изложба на стари фотоапарати и оборудване, показани са уникални оригинални фотографии от фондовете на музея, реализирани са табла, които информират за историята на фотографията. Подготвени са и „табла за интерпретации върху изображения от миналото” – ученици от Националната художествената гимназия „Цанко Лавренов” ще надграждат исторически фотографии със свои рисунки върху бели картони и обикновени листове, които после ще бъдат закрепяни към оригинала. Всички посетители ще могат да се включат в тази „игра на въображението” като напишат собствени и нестандартни анотации под различните интерпретации.

Съпътстваща проява в сградата на музейна експозиция „Съединение на България” на пл. „Съединение” № 1:

Мултимедийната презентация „Първото българско земеделско промишлено изложение през 1892 г. в Пловдив, през обектива на фотографите”. Тя включва фотографии от времето на изложението, дело на Димитър Кавра, Братя Карастоянови и др. Използвани са снимки, запечатали откриването на събитието, външния вид на павилионите, някои от участниците, гостите и повечето важни лица, отговорни за подготовката и провеждането на изложението.

Съпътстваща проява в сградата на музейна експозиция „Българско Възраждане” (Къщата на Димитър Георгиади) на ул. „Цанко Лавренов” № 1:

Фотоизложбата „Пловдив през обектива на фотографите от края на 19 век” представя най-известните фотографии на града от втората половина на ХІХ в. Това е първият период от историята на Пловдив, за който имаме запечатани образи върху фотохартия. Използвани са снимки на Димитър Кавра, Георги Данчов,  Вацлав Велебни и др.

Съпътстваща проява в сградата на музейна експозиция „Книгоиздаване в България през втората половина на IX и началото на XX век” (Къщата на Христо Г. Данов) на ул. „Митрополит Паисий” № 2:

Мултимедийната прожекция „Старинен Пловдив през обектива на фотографите”, преплитаща фотографии на Трихълмието от края на ХІХ в., целия ХХ в. до началото на ХХІ в. Техни автори са известните фотографи от миналото: Димитър Кавра, Георги Данчов, Вацлав Велебни, Андрей Андреев и съвременни фотографи, работили за Регионален исторически музей – Пловдив: Иво Хаджимишев, Соня Станкова, Елена Илиева. Включени са и снимки и на любители-фотографи като Пламен Четелязов. Презентацията се опитва да скицира цялостната промяна в културно-историческия резерват в продължение на последните 130 години.

Заповядайте!

За повече информация:

http://www.night.bg

http://www.historymuseumplovdiv.org/

Реклами