Етикети

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Офицерите от 9-ти пехотен полк на брега на Мраморно море, Булаир, май 1913 г.

Стартира online цифровата библиотека, съдържаща колекции на пловдивски културни институции. Адресът е http://www.plovdivartefacts.com/, а сайтът съдържа материали, съхранявани в Териториална дирекция „Държавен архив” – Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов”, Регионален исторически музей – Пловдив и Градска художествена галерия.

Първата колекция на страницата е посветен на Балканската война от 1912 – 1913 година, което е най-важното събитие в реализацията на българската национална програма през ХХ век.

През 1912 година става ясно, че освобождението на българите в Тракия и Македония може да се реализира само по пътя на войната. България не е в състояние да воюва сама с Османската империя и сключва съюзни договори за изграждане на Балкански съюз със Сърбия, Гърция и Черна гора. При обявяване на мобилизацията в края на септември 1912 година под бойните знамена се стичат над 600 000 българи. Идеята за освобождаването на поробените братя е завладяла българското общество и майките изпращат своите синове на война с всенародни тържества.

Войната започва на 5 октомври 1912 година и най-важен се явява Тракийският театър на бойните действия, където трите български армии воюват срещу съсредоточената основна част от турската армия. Благодарение на изключителните качества на българските генерали и офицери, на безпримерния героизъм на войниците, на влязлата във военната история българска атака „На щик, на нож!” турската армия е пометена в срещните сражения при Лозенград, Бунархисар и Люлебургаз и българите само за месец се озовават при последната укрепена линия на 30-на километра от столицата на Империята Цариград.

Втора българска армия е създадена през 1907 година и нейното командване е в Пловдив. Още в началото на войната армията под командването на генерал Никола Иванов обкръжава Одрин, а на 13 / 26 / март 1913 година с безпримерен щурм българските полкове превземат „непревземаемата” според германски военни специалисти Одринска крепост.

Рекрутираните в района на Пловдив 9 пехотен пловдивски и 21 пехотен средногорски полк по време на Балканската война са включени в Родопския отряд, който под командването на генерал Стилиян Ковачев освобождава Родопите и Беломорието. Безпримерен остава подвигът на 21 полк и неговия командир полковник Владимир Серафимов, който отказва да изпълни заповедта за отстъпление и в края на октомври 1912 година спира турските войски на т.н. „Родопска Шипка” при днешното село „Полковник Серафимово”. Така е спасено от погром българското население на долината на река Арда.

По късно пловдивските полкове участват в сраженията при Шаркьой и Булаир през януари – февруари 1913г.

По време на Балканската война Пловдив става един от най-важните тилови логистични центрове на българската армия. Тук разгръща своята дейност българската царица Елеонора, която връчва на Пловдивската гара знамето на Македоно-Одринското опълчение. В Пловдив действат военни болници на Руския, Френския и Чешкия Червен кръст, разположени във Френските колежи, Мъжката и Девическата гимназии, училището „Маразли” и Военния клуб. В тяхната дейност се включват като доброволци стотици жени от нашия град. Пловдивчани, които не са мобилизирани в армията, осъществяват охранителна служба на важните обекти в града, охраняват турските военнопленници.

На http://www.plovdivartefacts.com ще бъдат показани снимки и художествени произведения на пловдивски фотографи и художници, мобилизирани в българската армия. Ще бъдат качени и данните за загиналите във войните за национално обединение пловдивчани. Достъпни ще бъдат и материали заснети при проведената през 2012 година експедиция на Регионален исторически музей – Пловдив „По пътя на пловдивските полкове по време на Балканската война”, със заснети уникални кадри от местата на паметните битки при Сатовча, Просеченското дефиле, долината на река Места, в районите на Булаир и Шаркьой на Мраморно море. За всеки от материалите е означено неговото местосъхранение, което дава възможност на интересуващите се да получат повече информация в съответните институции.

Advertisements