Етикети

, , , , , , , , , , , , , , ,

Фотография: Елена Илиева, РИМ - Пловдив

Фотография: Елена Илиева, РИМ – Пловдив

На 14 декември в зала „Съединение” беше открита изложбата „100 години „Ботев” Пловдив”. Нейни организатори са Регионален исторически музей – Пловдив, ПФК „Ботев” Пловдив и Румен Минков, историк на клуба. Изложбата ще продължи до края на януари.

Откриването започна с прожектирането на филма на БНТ2 „100 години ФК „Ботев” Пловдив”. Негов автор е Пепа Славчева, а оператор Димитър Рочев.

Фотография: Мирослав Беляшки, Протокол на Областен управител на Област Пловдив

Фотография: Мирослав Беляшки, Протокол на Областен управител на Област Пловдив

Самата изложба е подредена в залата за временни изложби, а акцентът пада върху „Протоколната книга на спортен клуб „Христо Ботев” – Пловдив” и „Златната книга на спортен клуб „Христо Ботев” – Пловдив” от 1927 година. Уникалните документи не са представяни пред широката публика, защото излязоха на яве след осъществяването на изложбата „100 години Ботев Пловдив – 100 години организиран футбол в Пловдив”, която се проведе в ГХГ през месец март.

Протоколна книга на "Ботев" от 1927 г.

Протоколна книга на „Ботев“ от 1927 г.

„Протоколна книга на спортен клуб „Христо Ботев” – Пловдив” беше дарена на Регионален исторически музей – Пловдив от Желязко Славов Бургелов. Тя съдържа протоколите от заседанията на настоятелството на спортния клуб от месец ноември 1926 година до месец ноември 1927 година. В тях са описани всички инициативи по дарителската акция за събиране на средства за построяването на бюст-паметника на Христо Ботев. От документа става ясно, че сред членовете на журито, одобрило проекта на скулптора Васил Вичев, са: Георги Атанасов (един от основателите и председателите на дружеството на южнобългарските художници), арх. Стойков (може би арх. Стойко Стойков, най-ярката фигура в пловдивската архитектурна колегия в периода 1920 – 1940 г.) и легендарният Цанко Лавренов. Освен това в книгата е записан текстът на телеграмата, с която Димитър Петров Кудоглу е провъзгласен за почетен член на СК „Христо Ботев“ – Пловдив.

Фотография: Мирослав Беляшки, Протокол на Областен управител на Област Пловдив

Фотография: Мирослав Беляшки, Протокол на Областен управител на Област Пловдив

„Златната книга на спортен клуб „Христо Ботев” – Пловдив” бе подарена на ПФК „Ботев” от г-н Здравко Димитров, областен управител на Пловдив. Създаването й е една от инициативите по дарителската акция за построяването на бюст-паметника на Христо Ботев през 1927 г. Фамилията на художника, нарисувал лика на Христо Ботев върху корицата, е Станчев (най-вероятно Христо Станчев). Първият подпис в „Златната книга на спортен клуб „Христо Ботев” – Пловдив” е на Негово Величество Борис III Цар на Българите, който подарява 2000 лв. за направата на паметника. До тържественото откриване на бюста на Христо Ботев на 2 юни 1927 г. в Златната книга се подписват още Андрей Ляпчев – министър-председател на България, Окръжният управител на Пловдив, Председателят на окръжната комисия и Началникът на Пловдивския гарнизон. Специална комисия представя книгата за подписи и събира дарения чрез нея до 1937 г.

Освен „Протоколната книга на спортен клуб „Христо Ботев” – Пловдив” и „Златната книга на спортен клуб „Христо Ботев” – Пловдив” от 1927 година, посетителите могат да видят и репликата на „Царската купа“ от 1929 г., членска карта от 1935 година, колекция от книги за ФК „Ботев” Пловдив, колекция от значки, фотографии на съставите, постигнали най-големите успехи, фотографии от честванията на 100 годишнината и др.

Изложбата „100 години „Ботев” Пловдив” е скромен новогодишен подарък, емоционално сбогуване с юбилейната годишнина и възможност за феновете да се преклонят пред новооткритите реликви и факти от славната история на клуба.

Очакваме ви!
Advertisements