Етикети

, , , , , , ,

60700015Регионалното състезание ще започне от 10 часа на 2 февруари в зала „Съединение” на площад „Съединение“. В него ще се включат 20 училища от Пловдивска и Старозагорска област, област Смолян и Пазарджик. Отбори от по 5 ученици ще мерят знания за спечелването на квоти за участие в програмата „Eвроскола“ на Европейския парламент. След края на надпреварата (към 16,15 ч.) ще има пресконференция, на която ще бъдат обявени училищата, спечелили квоти за посещение на Страсбург през първото полугодие на 2013 година.

Състезанието се организира в сътрудничество с Министерството на образованието, младежта и науката, Регионалния инспекторат по образованието — град Пловдив и Националната асоциация на европейските български клубове. Инициативата дава възможност на учениците да демонстрират своите познания и умения за провеждане на динамичен дебат по актуална европейска тема, както и доброто владеене на един от трите работни езика в „Евроскола“: английски, френски или немски.

Програмата „Евроскола“ има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се „включат“ чрез симулирани заседания в работата му и дори да „гласуват“ неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни от ЕС прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа в рамките на „Младежкия европейски парламент“, като разискват и гласуват въпроси от интерес за Европейския съюз.
По време на своя парламентарен ден в Страсбург, около 500 европейски ученици участват в „заседания на комисиите“ и в „пленарни заседания“, разискват и гласуват резолюции, като дебатите се водят основно на френски и английски език. От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище и стават част от многоезичните работни групи.
От 2006 г. насам, повече от 65 български училища и над 1200 български младежи са участвали в програмата „Евроскола“.

За повече информация се обръщайте към информационното бюро на Европейския парламент за България:

epsofia@europarl.europa.eu

(02) 985 35 45

Advertisements