Етикети

, , , , , , ,

/Музеен център за съвременна история се включва в честванията с безплатно посещение, непоказани реликви, тематична дискусия и документални прожекции за най-голямата военна победа на Българската армия/

Офицерска сабя с кания, използвана по време на Балканската война. От фондовете на Регионален исторически музей - Пловдив.

Офицерска сабя с кания, използвана по време на Балканската война. От фондовете на Регионален исторически музей – Пловдив.

По повод 100 години от превземането на Одринската крепост – най–голямата военна победа в новата ни история, Регионален исторически музей – Пловдив обявява 26.03.2013 г. за ден на безплатен достъп в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” № 14. Посетителите ще видят оригинални свидетелства – реликви от Балканската война. Сред тях са униформата на Иван Роснев – доброволец в Македоно-одринското опълчение, униформата на капитан Никола Андреев – загинал геройски в боевете през 1912 г., колекции от картички, фотографии и др. Пловдивчани ще имат възможност да се докоснат до някои от оръжията, ползвани от българската армия и турските войски. За първи път ще бъдат показани военни карти на Одринската позиция, съхранявани във фонда на музея. За 16:00 ч. е организирана дискусия на тема: „Превземането на Одринската крепост – 100 години по-късно”. През целия ден ще бъдат прожектирани документални филми – късометражния „Одринската епопея” и пълнометражния „Балканската война от 1912 – 1913”. Ще бъдат показани част от видео и фото материалите, заснети при осъществяването на експедицията „По бойния път на Девети пехотен пловдивски полк през Балканската война”. Проучването беше извършено от екип на музея, който осъществи пътуване през Родопите, Северна Гърция и европейската част на Турция, за да направи видео и фото заснемане на места, където Девети пехотен пловдивски полк е водил паметни битки по време на Балканската война. Бяха заснети и селища, в които е имало българско население, оказвало значимо влияние върху демографския облик, стопанския и културен живот до войната. Експедицията се осъществи със съдействието на: „Индекс – 6” ООД, „Роза Импекс” ЕООД, „Актуал Индъстрис” ООД, Висше училище по агробизнес и развитие на регионите.

Моля, заявете груповите посещения на телефон 032/628886 или в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” № 14!

Advertisements