Етикети

,

Поздравителен адрес от редакцията на сп. „Училищен преглед“ до Христо Г. Данов по повод 50-годишния юбилей от началото на неговата книгоиздателска дейност, 1905 г.

На 8 /21/ май 1905 г., в навечерието на празника на Светите братя Кирил и Методий, е отпразнуван 50-годишния юбилей на Христо Г. Данов, което остава едно от най-паметните събития, които българският Пловдив преживява в ново време. Благодарение на българския печат, на Министерството на Народното просвещение и на просветните дружества в София, празненството придобива общонароден характер. Данов получава стотици поздравления, телеграми, почетни дипломи и грамоти от почти цяла България. Сред тях е и поздравителният адрес от редакцията на списание Училищен преглед, в който Христо Данов е наречен „апостол на просветата“, заради дейността му като учител, книжар, редактор, печатар, издател и обществен деец.

Можете да намерите този експонат в експозицията ни „Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век”, която е подредена в къщата на Христо Данов: Старинен Пловдив, улица „Митрополит Паисий“ № 2.