Етикети

, , , , , ,

Валдорфска педагогика в къща „Георгиади“ – втъкай лятото в историята!

104n

Осмелете се и си подарете тази сряда в Старинен Пловдив! Едно лятно преживяване, много по-различно от нароилите се уъркшопове за деца!
Споделете откритието на Ателие „С детски ръце и сърце” за това, че както Валдорфската педагогика използва ръчния труд за развитие на мислите, чувствата и волята на подрастващите, така и нашето възрожденско школо гледа на направията с ръчички като част от естественото любознание на детето към труда, творчеството и съзиданието. Също както в нашите традиции са го ползвали да израстат поколения българи.
Доведете малчуганите си в 17 часа на 31 юли в сърцето на Стария Пловдив. Там в един истински валдорфски главен урок, под лозниците и под чардаците на Музея на Възраждането, наследникът ви ще може да се вживее в сътвореното от ръцете си. Дайте му възможност да се хване на хорце с други деца и да се забавлява смислено през лятната ваканция.
Събитието е първи опит да се погледне към щайнеровата педагогика през призмата на българското Възраждане. Организират го пет жени, които учат в момента Валдорфска педагогика и са се обединили в Ателие, наречено „С детски ръце и сърце”. Вдъхновява ги идеята да създават за пловдивските деца алтернативи за естествено развитие и порастване. И разбира се, първият съмишленик в това начинание е домакинът на събитието – музейната експозиция в Стария град под Хисар капия, която съхранява паметта за българското възмогване. Точно Българското Възраждане започва да гледа на занаятите – ръчната работа, освен като начин за препитание и като на майсторлък – за ръцете, очите и душата.
Ако не сте вкусвали от тази магия досега знайте, че е за родители с деца – може общи да са хубавинките от направата с ръце!!! И освен, че ще играем, пеем и тъчем, нека отделим време да общуваме с вечните човешки и български ценности – любов към труд и знание и заедност в осъществяването и. Елате с детето си и втъкайте в лято своя труд, своя цвят, своето усещане за топлина и светлина, за пълнота и любознание!!

Юлия Николова

Advertisements