Етикети

, , , ,

„БЕРЛИНСКИЯТ КОНГРЕС”, ХУД. АНТОН ФОН ВЕРНЕР, 1881г. / КОПИЕ /

Регионален исторически музей – Пловдив получи от кметството на Берлин правото да направи копие на съхраняваната там картина – „Берлинският конгрес” на художника Антон фон Вернер. Оригиналът е с размери 3,60/6,15 м. Във фоайето на Областното събрание на Източна Румелия вече може да бъде видяно копието /отпечатък върху канава/, което е с размери 1,40 / 2,50 м.

Картината е нарисувана от Антон фон Вернер/1843-1915/ – немски художник, майстор на историческия жанр и теоретик на изкуството. В качеството си на придворен художник-хронист, той запечатва в своите произведения важни събития от живота на съвременното общество. Рисува картините си реалистично, с почти фотографска точност. Поканен е от кметството в Берлин да нарисува заключителната сесия на Берлинския конгрес.

Конгресът се открива на 1 юни 1878г. под председателството на германския канцлер Ото фон Бисмарк. На него участват представители от Русия, Англия, Франция, Германия, Италия и Турция. Конгресните заседания продължават цял месец, съпроводени от остри спорове. Конгресът приключва на 1 юли 1878г. с официалното подписване на Берлинския договор, който разделя България на пет части, а Балканите превръща в най-размирната зона на Европа.

Официалното представяне на експоната ще се състои с откриването на изложбата „БЪЛГАРСКОТО СЪЕДИНЕНИЕ В ИЗКУСТВОТО”, която ще бъде открита от 19:45 ч. на 6-ти септември 2013 г. в зала „Съединение” на пл. „Съединение” № 1.

Advertisements