Етикети

, , , , , , , , , , , ,

night2013_NG_175x254_print_preview

Регионален исторически музей – Пловдив участва в деветото издание на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив” 2013 с проекта „Интерпретации на историята”, който обхваща и четирите обекта на институцията.

Експозиция „Съединение на България” на пл. „Съединение” № 1:

1

На 6-ти септември в сградата на Областното събрание на Източна Румелия бе подредена изложбата „Българското Съединение в изкуството”. Тя представя творческите интерпретации по темата на художници, писатели, композитори и кинодокументалисти от XIX и XX век.
На базата на тази изложба и специално за „Нощ на музеите и галериите – Пловдив” беше разработена образователна програма. Инициативата ще позволи на посетителите да осъществят ръчно копиране на литографии, оцветяване на копирки, отпечатване на копия от печати и оригинални документи. Успоредно с това ще бъдат прожектирани образователни филми за калиграфията и литографирането. По този начин гостите на музея ще опознаят методите, чрез които графичните кореспонденти са създавали, размножавали и изпращали своите рисунки и скици до редакциите на европейските вестници в края на XIX век.
В музея ще има обособени кътове, където посетителите ще могат да гледат видеопрожекции на филми за Съединението, да чуят български военни маршове или да прочетат творби на Иван Вазов.

20.09.2013 г.

16:00 – 24:00 ч.

Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” № 14:

2 (1)

Центърът ще представи изложбата „Българският средновековен костюм”, която гостува в Пловдив за първи път. Проектът е стартиран през 2004 година от Калина Атанасова, възпитаничка на факултет Изобразително изкуство към Великотърновският университет. Цели се детайлно изучаване на облеклото, накитите, въоръжението на всички социални прослойки по времето на Второто българско царство (XII-XIV-ти век). Проучването включва: изучаване на наличната тематична научна литература; издирване на средновековни стенописи; разглеждане на музейни сбирки, контакти с музейни работници, историци и археолози; извършване на детайлен анализ; изработка на схеми и подробни илюстрации, шиене на експериментални костюми; тестване на костюмите по време на средновековни лагери и фестивали. През 2010 година част от резултатите по проекта бяха онагледени чрез изложба във варненския парк-музей „Владислав Варненчик“, а през 2011та цялата събрана информация беше представена в специален сайт – http://badamba.info/ , който се обновява и допълва непрекъснато.
В „Нощта на музеите и галериите” най-представителните и нагледни резултати от проекта за първи път ще бъдат демонстрирани на пловдивската публика. Ще бъдат показани дванадесет реплики на костюми от XIII и XIV-ти век: на мъже и жени; боляри, граждани и селяни; военни и цивилни; накити и доспехи; шапки, колани и обувки. Някои от тях предават общото впечатление за външния вид на средновековните хора, но други са детайлни реконструкции, изпълнени единствено с ползвани през древността материали и способи. Към тях ще бъдат изложени дванадесет пълноцветни илюстрации на аристократи, войни и обикновени хора. Посетителите ще могат да влязат в директен досег с нашето средновековие – да научат как се обработва стъкло, как се изработват бижута, как се плетат колани, как се изучава фехтовка. Ще научат от личен опит колко тежи една старинна ризница и ще могат да се снимат с такава. Всичко това ще бъде придружено с нагледни обяснения и отговори на възникналите въпроси.

20.09.2013 г.

19:00 – 24:00 ч.

Експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” № 1:

3

От 18:00 часа в къщата на Димитър Георгиади ще бъде открита изложбата „Бачо” на Борис Ковачев – нефотограф и скулптора Рангел Стоилов – Бачо. Изложбата включва чернобели фотографии, които са заснети на средноформатен филм от Борис Ковачев, уловил Рангел Стоилов в творческата му среда. Освен това ще бъдат подредени и пластики, изработени от Бачо.
В дворното пространство на музея членове на пловдивското дружество „Родолюбие” ще правят демонстрации с хладно и огнестрелно оръжие от периода на Възраждането. Посетителите ще имат възможност да се докоснат до оръжията и да се снимат с тях.

20.09.2013 г.

18:00 – 24:00 ч.

Експозиция „Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век” на ул. „Митрополит Паисий” № 2:

4 (1)В къщата на Христо Г. Данов ще се осъществи работилница, чийто дейности са базирани във възстановената класна стая от Възраждането. Посетителите ще имат възможност да работят с взаимоучителните таблици на Христо Данов и да се запознаят с учебни пособия и книги, които са били използвани в килийните училища. Ще бъдат осигурени дъсчици за писане с калеми, приличащи на днешните таблети.

20.09.2013 г.

16:00 – 24:00 ч.

Всички дейностите по проект „Интерпретации на историята” бяха одобрени и финансирани от екип на фондация „Отворени изкуства” (Веселина Сариева – директор на фондацията и Виктор Янков – фестивален директор) в консултация с Надя Захариева от фондация „Америка за България” и Стефан Стоянов – зам. кмет „Култура” на община Пловдив.

С пълната програма на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив” можете да се запознаете на http://night.bg/.

Актуални новини ще бъдат публикувани в страниците на Нощта във Facebook http://www.facebook.com/museum.night.plovdiv и Twitter.

Връзки:

http://www.night.bg/
http://www.night.bg/blog
http://www.facebook.com/museum.night.plovdiv
http://www.facebook.com/events/629571270409045/

Advertisements