Етикети

, , , , , , , , , , ,

Дневник на първото „Българско читалище“ в Пловдив

Първото „Българско читалище” в Пловдив е създадено през месец февруари 1869 година. По случай 145 години от възникването му Ви представяме дневника на обществената институция в рубриката ни „експонат на месеца”.

Дневникът е списван от 1869 г. до началото на 1876 г. – времето на подготовка на Априлското въстание. Читалището преустановява своята дейност при последвалите събития. Дневникът е уникален с това, че пази отпечатък от оригиналния печат на организацията, сметководни вписвания за приходи и разходи, списъци на действителните и почетните членове, както и ежегодни отчети, които дават разнообразни сведения за широкия спектър от общественополезни дейности на „Българско читалище” и неговите дейци.

Ръководителите и членовете на първото българско читалище в Пловдив са давали облика на българския обществен и културен елит под тепетата. Сред тези личности са: Георги Консулов, Иван Евстратиев Гешов, Йоаким Груев, Христо Данов, Драган Манчов, Димитър Славиди, Костаки Пеев и много други.

Приходите на читалището са били толкова големи, че през седемдесетте години то успява да издържа две от българските начални училища, открити в кварталите „Гюл Бахча” и „Новата махала”, напълно самостоятелно.

Във фондовете ни са съхранени и 5 сметководни тефтера на читалището, които са част от постоянната ни експозиция „Българско Възраждане”, подредена в къщата на Димитър Георгиади на ул. „Цанко Лавренов“ № 1 в Старинен Пловдив.

Advertisements