Етикети

, , , ,

Регионален исторически музей – Пловдив ще стартира нова дарителска кампания. Този път ни интересуват свидетелства, които са останали от времето, познато като социализъм или тоталитаризъм.

Първи за акцията научиха участниците в дискусията „Какво знаем и какво не знаем за дарителството в Пловдив днес”, която се проведе в зала „Съединение” на 11 март 2014 година.

През тази година се навършват 25 години от 10 ноември 1989 и 70 години от 9 септември 1944 година – две дати, които бележат началото и края на най-спорния и наситен с динамични промени период от най-новата българска история. Дистанцията от изминалия четвърт век и натрупаният емпиричен опит позволяват научноизследователската дейност да се издигне на по-високо аналитично ниво. По отношение на музейното дело също предстои много работа – времето между двете дати трябва да заеме подобаващото му се място в експозиционните зали, без идеологическа обремененост, далеч от омразата и противопоставянето, пространство, наситено с мъдрите уроци на Историята – учителка на живота.

Многоликото 45-летие, познато като социализъм или тоталитаризъм, настояваше, че историите ни са колективни, че е трудно да имаш лична и различна история. Регионален исторически музей – Пловдив кани жителите на града и региона да се включат в кампания за даряване на вещи-символи на времето, свързани с техния бит, образование и училищен живот, културна и трудова дейност, спорт и развлечения, хобита и свободно време, както и свидетелства за етапите в развитието на техниката и технологиите, които ще бъдат личните измерения и истории на „живелите социализма”.

Кампанията стартира на 17 март и ще продължи до края на месец юни 2014 г. Даренията ще бъдат приемани в Музеен център за съвременна история – ул. „Ангел Букорещлиев” № 14, между 9.00 и 13.00 часа в делничните дни. На дарителите, чиито предмети постъпват във фонд, ще бъдат издавани грамоти.

Музеен център за съвременна история

Музеен център за съвременна история

Акцията още не е стартирала официално, но вече получихме първото дарение по темата. Пловдивчанинът Димитър Икономов дари на музея пишеща машина „БУЛТЕКСТ 40”. Моделът се произвежда серийно в пловдивския завод за пишещи машини от началото на 80-те години на миналия век. Машината е прототип на съвременните персонални компютри и включва клавиатура, дисплей, механичен буквопечатащ принтер, процесор и памет от 2 kB, която може да се разпредели на 9 файла.

Пишеща машина „БУЛТЕКСТ 40”.

Пишеща машина „БУЛТЕКСТ 40”.

За повече информация се обръщайте към Музеен център за съвременна история на телефон 032/628886.

Advertisements