Етикети

, , , , , , , , ,

bezenshekОбщина Пловдив и Регионален исторически музей – Пловдив организират паметна вечер по случай 160 години от рождението на професор Антон Безеншек. Събитието ще се случи на 14 април 2014 година (понеделник) от 18.00 часа в зала „Съединение” на площад „Съединение” № 1.

Програмата включва:
Слово на инж. Карамфил Матев – главен стенограф на Народното събрание и председател на Сдружението на стенографите;
Презентация на ученици от СОУ „Пейо Яворов” на тема „Антон Безеншек и Пловдив”;
Изложба „Делото на Антон Безеншек” с материали на Регионална народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив и Регионален исторически музей – Пловдив;
Концерт на хор „Евмолпея”;

Антон Безеншек е роден в село Букове до град Целе, днешна Словения. Завършва Загребския университет и работи като преподавател, като пригажда системата на немската стенография за южнославянските езици.
През 1879 година идва в България и оглавява стенографското бюро на Народното събрание в София. През 1884 година е уволнен и идва в Пловдив като стенограф на Областното събрание на Източна Румелия. През следващите години до 1906 година е учител по немски език и етика в Мъжката гимназия под тепетата. В Пловдив издава учебници по стенография, етика, книги за приложението на пчелните продукти. Антон Безеншек е един от създателите и председател на Певческото дружество в Пловдив в края на XIX век. Умира в София на 11 декември 1915 година.

Advertisements