Етикети

, , ,

На 29 април в зала „Съединение” беше представена книгата „История на Община Пловдив /1878-1989/”. Нейни автори са гл. ас. Стефан Шивачев – директор на Регионален исторически музей – Пловдив, Александър Пижев – завеждащ отдел „Българско Възраждане” и д-р Видин Сукарев – завеждащ Музеен център за съвременна история. Книгата беше представена от доц. д-р Василка Танкова от Институт за исторически изследвания при БАН.

На събитието присъстваха инж. Иван Тотев – кмет на Пловдив, арх. Илко Николов – председател на Общински съвет – Пловдив, Стефан Стоянов – заместник-кмет “Култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики”, Георги Титюков – заместник-кмет “Спорт, младежки дейности и социална политика”, всички районни кметове, д-р Гарабед Томасян – кмет на Пловдив в периода 1991 – 1995 г., Спас Гърневски – кмет на Пловдив в периода 1995 – 1999 г., Славчо Атанасов – кмет на Пловдив в периода 2007 до 2011г., български политици, чужди дипломати, ръководители на различни институции, културни дейци и много пловдивчани.

Ето какво пишат авторите в предговора на книгата:

„За първи път през 2012 г. пред Регионален исторически музей – Пловдив, беше поставена цел за написване история на Община Пловдив.
Прегледахме повече от сто хиляди страници архивни материали в централните и местните архиви, периодичния печат и изданията на Община Пловдив.
Несъмнено нашият труд ще бъде от полза за бъдещите изследователи, които ще се заемат с толкова трудната, но и важна задача за написване история на Пловдив. Успоредно с това ще бъде основа за бъдещи изследователи на делото на общинските дейци, културните, образователните и стопанските проблеми от историята на Пловдив. Надяваме се, че тази книга ще бъде интересно четиво за всички пловдивчани и ценители на историята на вечния град. За да я направим четивна, сме свели до минимум научносправочния апарат, най-вече за да насочи читателя къде може да открие повече за интересуващите го проблеми.”

Книгата „История на Община Пловдив /1878-1989/” се продава в експозициите „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение“ и „Българско Възраждане“ на ул. „Цанко Лавренов“.

Advertisements