Етикети

, , , , , , , , ,

На 17 и 18 май отбелязахме Европейската нощ на музеите и Международния ден на музеите. Над 3000 посетители преминаха през Регионален исторически музей – Пловдив през уикенда. Поздравяваме участниците от Образцова математическа гимназия „Акад. Кирил Попов” – Пловдив, клуб „Българка“ и пловдивското дружество „Родолюбие“ за великолепното представяне. Искаме да изкажем и най-искрени благодарности за неоценимата помощ на чудесните ни доброволци. Детската образователна програма в зала „Съединение” се проведе от Катя Георгиева, Събка Колева, Георгиос Киприанос, Ася Мавродиева и Гергана Радоева от катедра „Теология” в Пловдивски университет„Паисий Хилендарски”, организирани от г-ца Адриана Любенова. За посетителите в залите на Областното събрание на Източна Румелия се погрижиха Евгения Сахатчиева, Петко Костадинов, Благовест Юнаков, Нидялко Трънски, Милена Цанкова, Красимир Христов и Теодора Райчева от СОУ „Черноризец Храбър”, организирани от г-жа Евелина Раднева. В експозиция „Българско Възраждане” разчитахме на Михаил Михайлов – студент в Пловдивски университет„Паисий Хилендарски” и стажант в Регионален исторически музей – Пловдив. Събитията в експозициите ни преминаха с голям успех и много усмивки, а някои от инициативите, които започнаха тогава, продължават и през следващите седмици.

Две работилници (workshops) ще съпътстват изложбата „Магия от багри и орнаменти, традиция в бъдещето”

Две работилници (workshops) ще съпътстват изложбата „Магия от багри и орнаменти, традиция в бъдещето”

Две работилници (workshops) ще съпътстват изложбата „Магия от багри и орнаменти, традиция в бъдещето”

На 17 май в зала „Съединение” на площад „Съединение” беше открита изложбата за традиционни български шевици: „Магия от багри и орнаменти, традиция в бъдещето”, подредена от клуб „Българка”. За 35 години клубът е разработил над 4000 творби, представящи орнаменталното, колоритно и шевично многообразие от цялата етно-географска и историческа територия на България. Всяка нова композиция се изгражда според традиционните правила и изисквания и се изписва както върху предметите свързани с интериора, така и върху облекла и аксесоари за тях. Изложбата ще продължи до 31 май, а през това време организираме две работилници (workshops) за пловдивчани и гостите на града. На 22 май (четвъртък) и 29 май (четвъртък) между 16:00 и 18:00 часа в зала „Съединение”, майсторката Мария Андонова ще демонстрира традиционни български бодове за шевици. Посетителите ще имат възможност да изработят бродерия, а материалите ще бъдат осигурени от Регионален исторически музей – Пловдив и клуб „Българка”.

Изложбата „Писма от ада” – първа от поредицата инициативи: „Приятелите на България”

Изложбата „Писма от ада” – първа от поредицата инициативи: „Приятелите на България”

Изложбата „Писма от ада” – първа от поредицата инициативи: „Приятелите на България”

На 17 май в експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” № 1 беше открита изложбата „Писма от ада”, посветена на 170 години от рождението на Дженюариъс Алойшиъс Макгахан. Табла представят фрагменти от репортажите му за Априлското въстание и Руско-турската война от 1877-1878 г., публикувани в лондонския вестник „Дейли нюз”. Там, забравил безпристрастието, той открито защитава България, впечатлен от чудната българска природа, от красотата и чистотата на българите, от жаждата за знания у подрастващите, и същевременно вцепенен и разтърсен от жестоките картини на поругание и насилие, от глада, мъката и униженията, на които е подложено оцелялото българско население. Репортажите на Макгахан се оказват камъчето, което преобръща колата, натоварена с политическите кроежи на Великите сили от този период. Таблата, които посетителите ще видят, са изработени в оригиналния формат, в който е излизал вестник „Дейли нюз”. Освен това гостите на Димитър-Георгиадиевата къща ще видят и два филма, посветени на забележителния американски журналист, хуманитарист и пътешественик. Изложбата „Писма от ада” ще остане подредена още дълго, а нищо чудно да стане и постоянна част от експозиция „Българско Възраждане”.
Изложбата е първата от поредица инициативи, които посвещаваме на чуждестранни личности, допринесли за запознаването на света с културата, историята, постиженията и проблемите на нашия народ и държава през вековете. Тях наричаме ПРИЯТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ.
От средата на ХІХ век в защита на българите, дръзнали да заявят своята воля за свободно съществуване, се разгръща широко международно движение. Писатели, учени, дипломати, журналисти и други не скриват симпатиите си към България. Техните репортажи, доклади, писма предизвикват европейските правителства да променят отношението си към българския въпрос.
Личности от различни държави и етноси, живели в различни исторически епохи, с различни политически разбирания, дошли в България по различни поводи и с различни цели пречупват през собствената си призма всичко, на което стават свидетели и го предават по един неповторим начин. Някои от тях са изразители на официалната политика на своите правителства, а други чрез силата на перото не остават безразлични към съдбата на българите и публикациите им провокират симпатия, съчувствие и възхита у просветена Европа, която започва да ни припознава като частица от голямото европейското семейство.

Advertisements