Етикети

, , , ,

Музеен център за съвременна история

Някои от най-значимите културни ценности, съхранявани в българските музеи, са постъпили във фондовете като безвъзмездни дарения, направени от обикновени граждани. Дори в днешните тежки времена този процес продължава, а през последните години бройката на дарителите дори се увеличава. Благодарим на родолюбивите българи, които допринасят за издирването, съхраняването и популяризирането на културно-историческото ни наследство!

Последните културни ценности, постъпили във фондовете на Регионален исторически музей – Пловдив, бяха дарени от пловдивчанките Ваня Илиева Велкова и Теодосия Тодорова Янчева. Госпожа Велкова ни предостави 3 картини, 20 книги, 12 грамофонни плочи, 4 значки, 3 албума, 4 сувенира и др. Госпожа Янчева ни предостави 10 документални филма на 16мм. с автор – режисьор Тодор Янчев и 4 интересни видеокасети. Волята на дарителите е да съхраняваме дареното във фондовете на Регионален исторически музей – Пловдив и да го използваме в нашите дейности.

Постъпленията са свързани и с най-новата музейна акция на нашата институция, която събира свидетелства от времето на социализма. През тази година се навършват 25 години от 10 ноември 1989 и 70 години от 9 септември 1944 година – две дати, които бележат началото и края на най-спорния и наситен с динамични промени период от най-новата българска история. Регионален исторически музей – Пловдив покани жителите на града и региона да се включат в кампания за даряване на вещи-символи на времето, свързани с техния бит, образование и училищен живот, културна и трудова дейност, спорт и развлечения, хобита и свободно време, както и свидетелства за етапите в развитието на техниката и технологиите, които ще бъдат личните измерения и истории на „живелите социализма”. Кампанията стартира на 17 март, а даренията се приемат в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” № 14, между 9.00 и 13.00 часа в делничните дни. На дарителите, чиито предмети постъпват във фонд, се издават грамоти.

Advertisements