Етикети

, , , , , , , ,

Nosht-OpenArts-600x300px-wlogo engРегионален исторически музей – Пловдив ще бъде част от десетото юбилейно издание на Нощ на музеите и галериите и с четирите си експозиции. Тази година се включваме в програмата „Музеи и галерии” със специалния проект „Помогни на очите си да виждат”. Инициативата получи финансиране по фонд „Специални проекти” на фондация „Отворени Изкуства”, фондация „Америка за България” и Община Пловдив. Посетителите ни ще могат да видят още изложба за Пейо Яворов, виртуална реконструкция на Областното събрание на Източна Румелия, демонстрации на пловдивското дружество „Родолюбие” и възстановка на фотоателие от началото на XX век.

ПРОГРАМА НА ЕКСПОЗИЦИИТЕ НА РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ЗА 12.09.2014г.

Експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” № 1 ще отвори врати в 09:30 ч. сутринта и ще приема посетители до 01:00 ч. вечерта. Входът ще бъде свободен в часовете между 18:00 ч. и 01:00 ч. Експозицията се включва в юбилейното издание на Нощ на музеите и галериите – Пловдив с три инициативи. Първата е осъществяването на специалния проект „Помогни на очите си да виждат” за достъп до музейната среда на деца и възрастни с увредено зрение. Втората е изложбата „Светът на Яворов”, подредена по повод 100 – годишнината от смъртта на големия български поет и открита на 6-ти септември. Третата е демонстрация на проекта „Да влезнем отново в музеите! Виртуална разходка”, който представлява приложна програма, измислена и създадена от Симеон Марлоков. Ученикът на Образцова математическа гимназия „Акад. Кирил Попов” – Пловдив създаде виртуално копие на Областното събрание на Източна Румелия. Проектът дава възможност на младите хора, обградили ежедневието си с различни интерактивни устройства, да осъществяват виртуално посещение на музея по всяко време и от всяко място на света.

Експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” № 1 ще отвори врати в 09:30 ч. сутринта и ще приема посетители до 01:00 ч. вечерта. Входът ще бъде свободен в часовете между 18:00 ч. и 01:00 ч. Експозицията се включва в юбилейното издание на Нощ на музеите и галериите – Пловдив с две инициативи. Първата е осъществяването на специалния проект „Помогни на очите си да виждат” за достъп до музейната среда на деца и възрастни с увредено зрение. Втората са различни демонстрации на пловдивското дружество „Родолюбие” с хладно и огнестрелно оръжие от периода на Възраждането;

Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” № 14 ще отвори врати в 09:30 ч. сутринта и ще приема посетители до 01:00 ч. вечерта. Входът ще бъде свободен в часовете между 18:00 ч. и 01:00 ч. Центърът се включва в юбилейното издание на Нощ на музеите и галериите – Пловдив с две инициативи. Първата е осъществяването на специалния проект „Помогни на очите си да виждат” за достъп до музейната среда на деца и възрастни с увредено зрение. Втората е възстановка на старо фотоателие от началото на XX век. Всички посетители, които носят фотоапарати или друга снимачна техника, ще могат да променят своята визия чрез копия на автентични дрехи и вещи от края на XIX в., за да се снимат във фотоателието. Възстановката беше направена по проект „Нощ на ретро фотографията в музея”, който осъществихме за Нощ на музеите и галериите през 2012 година;

Експозицията „Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век” на ул. „Митрополит Паисий” № 2 ще отвори врати в 09:30 ч. сутринта и ще приема посетители до 01:00 ч. вечерта. Входът ще бъде свободен в часовете между 18:00 ч. и 01:00 ч. Експозицията се включва в юбилейното издание на Нощ на музеите и галериите – Пловдив с осъществяването на специалния проект „Помогни на очите си да виждат” за достъп до музейната среда на деца и възрастни с увредено зрение;

СПЕЦИАЛНИЯТ ПРОЕКТ „ПОМОГНИ НА ОЧИТЕ СИ ДА ВИЖДАТ”

Проектът „Помогни на очите си да виждат” има за цел да подобри достъпа до музейната среда на възрастни и деца с увредено зрение.
Хората с увредено зрение и особено децата демонстрират широка сфера от нужди, които никой специалист не е достатъчно подготвен, за да посрещне сам. Една такава нужда е извеждането на тези деца от домовете и специализираните учебни заведения чрез създаването на условия за реален достъп до различни културни институти.
Такъв културен институт е и музеят, който търси своето място в екипа от специалисти за създаване на една постоянна интегрирана програма за деца с увредено зрение.
Осезанието е основният канал, чрез който слепият човек получава информация от различни области като мобилност, идентифициране на обекти и изграждане на знания.
Във всеки един от обектите ни ще бъде позициониран кът за работа с деца и възрастни с увредено зрение. С помощта на Център за рехабилитация на слепи хора – Пловдив бяха изработени тактилни изображения на определени музейни експонати, характерни за тематиката на всяка експозиция. Тактилните изображения позволяват на хората с увредено зрение да разпознаят формата, структурата и връзките на частите към цялото, като помагат на „очите им да видят” символиката на всеки отделен предмет. Допълнителни анотации на брайл поясняват съдържанието, а внимателно подбран аудио текст, възпроизвеждан от плеъри със слушалки, дава по-голяма яснота на картината.
Кътовете ще бъдат обогатени с реални оригинални експонати от фондовете на музея – скулптури, релефни предмети, велосипед от XIX в. и др.,предоставени за свободно „виждане с ръце”. Така, използвайки „новите образи и информация”, децата ще бъдат вдъхновени да създадат свои произведения – скици, рисунки, картини…
Доброволци от катедра „Теология” към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” и фондация „Моят музей” с ръководител Адриана Любенова ще ни помогнат да използваме обособените кътове, за да провеждаме занимания и със здрави деца, които ще бъдат поставени в условията на света без светлина – със специални превръзки на очите те ще осъзнаят как е устроен света на слепите.

СЪБОТА – 13.09.2014 г.

В деня след Нощ на музеите и галериите – Пловдив ще работи с две експозиции. Експозиция „Съединение на България от 1885 г.” и експозиция „Българско Възраждане” ще работят от 9:30 ч. до 18:00 ч. без свободен вход.

Advertisements