Етикети

, ,

Първата изложба „Ние, пазителите“ се проведе през 2012 година.

Регионален исторически музей – Пловдив е домакин на поредната изложба „Ние, пазителите”, подредена от Нумизматично дружество Филипопол. Този път инициативата е юбилейна и е организирана по случай 50 годишнината на нумизматичното дружество. Официалното откриване на изложбата се състоя на 29.10.2014 г. в зала „Съединение” на пл. „Съединение” № 1. (Разгледайте фотогалерия от събитието) Пловдивчани и гостите на града ще могат да я разгледат от 30.10.2014 до 15.11.2014 в залата за временни изложби на Областното събрание на Източна Румелия.

Уникална монета с лика на императрица Кристина от едната страна и на богинята Нике в колесница с два змея – от другата, е най-интересният експонат. Никъде в литературата не е публикувана и описана подобна момента. Тя е от периода на управление на император Комод. От едната страна е бюстът на съпругата му Кристина, а от другата – Нике, която се вози в триптолем, разказа пред вестник „Марица“ председателят на „Филипопол“ Петър Неделев.

Специално за 50-годишнината колекционерите са събрали интересна сбирка на монети от Античността до наши дни. Има експонати от Тракия, Гърция, Рим, Византия, Средновековна България, Третото Българско царство. Акцент в изложбата са монети, сечени в Античния Филипопол, но има и такива от останалите 12 града, които са имали право да секат. В изложбата са представени монети посветени на Олимпийските игри, както и банкноти от Царство България и Русия. Изложени са и монети от Швеция, Великобритания и Турция.

Advertisements