Етикети

, , , , , , , , ,

Регионален исторически музей – Пловдив и г-жа Ваня Велкова канят пловдивчани и гостите на града на откриването на изложбата „Напъстрени с традиция и красота”. Събитието ще се състои в петък, 21 ноември 2014 г., 17:00 часа, зала „Съединение”, площад „Съединение” № 1. Изложбата представя личната колекция на г-жа Ваня Велкова от автентични носии и накити от България. След официалното откриване на изложбата ще се състои дегустации на традиционни специалитети. Всички, които желаят, биха могли да дойдат облечени в българска носия или да имат в облеклото си български фолклорни мотиви.

Г-жа Ваня Велкова е родена в Пловдив. Понастоящем живее в Германия. Занимава се с преподавателска и научна дейност. Тя е чуждестранен кореспондент на българското Интернет радио „Татковина” в Германия, кореспондент за Германия на вестник „България Сега” в Чикаго. От години подкрепя домове за деца, лишени от родителска грижа и извършва дарения в България. Носител на Грамота и Паметния медал „Българино, знай своя род и език!”, Грамота „За заслуги и принос за съхраняване на историческата памет на Пловдив” и други отличия.

В допълнение към личната колекция от автентични носии и накити от България, г-жа Ваня Велкова представя и други нейни сбирки:

• Стари и нови образци на дантели и шевици от България: Калоферска дантела, Копривщенско кене, Самоковска шевица и др.;
• Автентични предмети от бита на българите през XIX – нач. XX в.;
• Образци на Венецианска дантела, Плауенска дантела, Брюкселска дантела, френска дантела и др.;
• Над 60 великденски яйца, изработени по различни техники в България, Германия, Полша, Унгария, Португалия, Русия, Чехия и др.;
• Украшения за елха от различни страни по света;
• Традицонна коледна декорация от планината Ерц в Германия;
• Накити от Тибет, Непал, Бенин, Етиопия, Малайзия;

Изложбата „Напъстрени с традиция и красота” ще остане подредена до Коледа.

Уважаеми журналисти:

В петък, 21 ноември 2014 г., след 14:00 часа, г-жа Ваня Велкова ще бъде на Ваше разположение в зала „Съединение”, където ще имате възможност да получите интервю от нея и при желание да заснемете изложбата преди официалното и откриване.

Заповядайте!

Advertisements