Етикети

, , , , , , , ,

1_7_1_BНа 6-ти септември 2014 г. в зала „Съединение” на Регионален исторически музей – Пловдив се състоя официалното откриване на изложбата „Светът на Яворов”. Сред официалните гости на събитието бяха Росен Плевнелиев – президент на Република България, Георги Близнашки – тогавашен министър-председател на Република България, инж. Иван Тотев – кмет на град Пловдив, негово високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай и много други политици и общественици.

Изложбата остана в Пловдив до 20 октомври, след което гостува в Чирпан, подредена в къщата-музей „Пейо К. Яворов”. Тази проява сложи началото на редица инициативи, с които родният град на големия български поет и революционер отбеляза 100-те години от неговата смърт.

От 19.01.2015 г. (понеделник) изложбата се завръща в Пловдив, а пловдивчани и гостите на града отново имат възможност да я посетят в зала „Съединение” на пл. „Съединение” № 1. „Светът на Яворов” ще остане подредена до месец май.

100-годишнината от смъртта на големия поет беше записана в културния календар на ЮНЕСКО за 2014 г., като се изтъква, че стиховете му са превеждани в цял свят, което доказва универсалността на неговата поезия. Ако той беше син на някой от големите народи, ако беше творил на някой от световните езици, несъмнено щеше да има много по-голямо признание.

Изложбата е възможност за докосване най-вече до творчеството на Яворов, защото той превръща в огнени слова преклонението си пред родния тракийски чернозем, любовта си към Дора Габе, Мина Тодорова и Лора Каравелова, борбите на поробените българи в Тракия и Македония.

С дейността и творчеството си Яворов се нарежда сред духовните и революционни водачи на народа ни и с право руският журналист Владимир Викторов – Топоров нарича първото десетилетие на ХХ век „Времето на Яворов“.

Всеки българин пази в сърцето си поне един стих на Пейо Крачолов Яворов. Но ако животът на един човек може да се оприличи на роман, то за гения на българската поезия и македонски революционер Пейо Яворов, преживял любовни трепети с едни от най-красивите жени на своето време, това е поредица от романи, които формират неговия свят.

Пейо Крачолов е роден в Чирпан на 1 януари 1878 г., опознава света на науката и поезията в прочутата Пловдивска мъжка гимназия, след което провинциалният телеграфопощенски чиновник с поемата си „Калиопа“ намира не само своя псевдоним Яворов, а и място за творческа реализация в столицата на България чрез кръга „Мисъл“.

Два проблема оставя след себе си авторът на „Подир сенките на облаците“ – проблема на своя творчески живот и проблема на своята трагична смърт. Своя живот Яворов не успява да изживее в творчеството си, защото трагичната му кончина идва внезапно. И все пак изживяното е една голяма ценност, която му обезпечава почетно място в българската книжнина.

Поколения българи изживяват трепета на досега с поетичния гений на великия чирпанлия, за делото и житейската му трагедия са изписани хиляди страници, но все още има непознати документи от т.н. „Яворов архив“, малко известни снимки в обществени и лични колекции.

Изложбата е реализирана от Регионален исторически музей – Пловдив в сътрудничество с изследователи на делото на Яворов, скулптора Костадин Камбарев и със съдействието на Регионална дирекция „Държавен архив“ – Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ и къща–музей „Пейо К. Яворов“ град Чирпан.

Advertisements