Етикети

, , , , , , , , , ,

Регионален исторически музей – Пловдив отбелязва 16-ти май с Нощ на азиатското кино, изложба за Найден Геров и демонстрации на хладно и огнестрелно оръжие, а 18-ти май с изложбата „Руско-турската война през погледа на военни кореспонденти”

BG:

На 16-ти май (събота) отбелязваме единайсетото издание на Европейската нощ на музеите. Неин традиционен организатор е Министерството на културата и комуникациите на Франция. Регионален исторически музей – Пловдив ще работи с две от своите експозиции: „Съединение на България от 1885 г.” и „Българско Възраждане”. Обектите ще работят от 9:30 ч. сутринта до 1:00 ч. вечерта.

За 16-ти май сградата на Областното събрания на Източна Румелия (пл. „Съединение” № 1) ще приюти Нощ на азиатското кино, а входът ще бъде свободен след 16:00 ч.
От 16:00 часа ще бъде представена лекцията „Формирането на представата за Азия в Българското културно пространство (от Възраждането до първите години на кинематографа)” на доц.д-р. Андроника Мартонова (Институт за изследване на изкуствата към БАН).

Предложената лекция ще направи един интересен документален обзор и анализи на архиви от българската преса и книжнина, които информират Българина за екзотичните и далечни Източни култури.
Азиатските култури се идентифицират в България бавно, и в един ранен етап този процес може би разчита и на масовостта на медията, наречена филм. Всяка източна култура се легитимира по собствен начин в своето дълго пътешествие към Балканските страни. До голяма степен акостирането в България е предопределено и конституирано от политическите и икономическите отношения на страната с Европа и останалия свят.
Киното е масов социален феномен, който артикулира културното различие. То създава нови пространства, в които различни традиции и прилежащите им ценностни системи се реализират и интерпретират посредством културното възпроизвеждане.
Лекцията ще бъде придружена с Power Point презентация и богат архивен материал.

От 17:30 ще се прожектира късометражния филм „Затънтен” (2014, реж. Радослав Шарапанов, Outlying, България, 11 минути):

След 18:00 часа ще се прожектира „Долината на цветята” (2006, реж. Пан Налин, Valley of flowers, Индия, 155 минути):

От 21:30 ще се прожектира „Гневът на краля” (2014, реж. И Че Гю, The Fatal Encounter, Република Корея, 135 минути):

За 16-ти май къщата на Димитър Георгиади (ул. „Цанко Лавренов” № 1) ще представи музейна изложба, посветена на Найден Геров и демонстрации с хладно и огнестрелно оръжие на пловдивското дружество „Родолюбие”, а входът ще бъде свободен след 18:00 ч.

На 18-ти май (понеделник), за тридесет и осми път, празнуваме Международния ден на музеите. Събитието се организира от Международния музеен съвет (ICOM). Всяка година проявата преминава под различно мото. През 2015 то е: Museums for a sustainable society, а преводът на български е: Музеите за устойчиво общество. На 18-ти май Регионален исторически музей – Пловдив ще приема посетители във всичките си експозиции, отворени с регулярно работно време, а входът им ще бъде свободен през целия ден.

Празникът стана повод Исторически музей „Искра” – Казанлък да ни гостува с изложбата „Руско-турската война през погледа на военни кореспонденти”. Тя е експонирана в къщата-музей на Христо Г. Данов на ул. „Митрополит Паисий“ № 2, дом на експозицията „Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век”. 9„Руско-турската война през погледа на военни кореспонденти” включва илюстрации и текст от „Иллюстрированная хроника войны“ – притурка на „Всемирная иллюстрация” – ежеседмично списание, пионер в създаването на военния фоторепортаж в Русия. Редактор е издателят Херман Гоппе, който формулира целта на изданието така: „От самото начало на великата борба между Русия и Турция, между цивилизацията и варварството, ние счетохме за нужно да възпроизведем най-важните моменти, с всички характерни особености и забележителни дейци. Нашата цел беше публиката да добие цялостна представа за настоящата Руско-турска война и изданието да остане паметник на една от най-великите епопеи на нашето време.” Списанието си поставя задачата да представи пълна история на войната и изпраща в театъра на военните действия осем свои кореспонденти, които с вещина предават атмосферата на конфликта.

Връзки

Страницата на инициативите ни в wordpress: http://wp.me/P29PZr-qR

За зала „Съединение“ на страницата на ICOM: http://museu.ms/event/details/108802/night-dedicated-to-asian-cinema

За експозиция „Българско Възраждане“ на страницата на ICOM: http://museu.ms/event/details/108803/exhibition-dedicated-to-nayden-gerov-and-demonstrations-of-cold-steel-weapons-and-firearms

За къща-музей „Христо Г. Данов“ на страницата на ICOM: http://museu.ms/event/details/109762/

Страница на Международен ден на музеите: http://network.icom.museum/international-museum-day

Страницата на Европейската нощ на музеите: http://nuitdesmusees.culturecommunication.gouv.fr/

Advertisements