Етикети

, , ,

На 16-ти май (събота) отбелязахме единайсетото издание на Европейската нощ на музеите. Регионален исторически музей – Пловдив работи с две от своите експозиции: „Съединение на България от 1885 г.” и „Българско Възраждане”, а обектите останаха отворени от 9:30 ч. сутринта до 1:00 ч. вечерта.

1 (1)

Сградата на Областното събрания на Източна Румелия (пл. „Съединение” № 1) приюти Нощ на азиатското кино, а специалните инициативи започнаха в 16:00 ч. с представянето на лекцията „Формирането на представата за Азия в Българското културно пространство (от Възраждането до първите години на кинематографа)” на доц.д-р. Андроника Мартонова (Институт за изследване на изкуствата към БАН). Между 17:30 и 23:30 ч. бяха прожектирани късометражни и пълнометражни филми от България, Индия и Република Корея. Експозицията беше посетена от около 1115 граждани и гости на Пловдив.

1 (4)Къщата на Димитър Георгиади (ул. „Цанко Лавренов” № 1) представи музейна изложба, посветена на Найден Геров и демонстрации с хладно и огнестрелно оръжие на пловдивското дружество „Родолюбие”. Експозицията беше посетена от около 1500 граждани и гости на Пловдив.

2

На 18-ти май (понеделник) отпразнувахме Международния ден на музеите за тридесет и осми път. Регионален исторически музей – Пловдив прие десетки посетители във всичките си експозиции, отворени с регулярно работно време и свободен вход.

Експозиция „Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век”

Специалната ни инициатива за 18-ти май беше представянето на изложбата „Руско-турската война през погледа на военни кореспонденти”. Нейни автори са колегите от Исторически музей „Искра” – Казанлък, а изложбата беше експонирана в къщата-музей Христо Г. Данов на ул. „Митрополит Паисий“ № 2, дом на експозицията „Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век”.

Advertisements