Етикети

, , ,

screenshot google cultural instituteРегионален исторически музей – Пловдив стана част от Google Cultural Institutе. След няколко месеца засилено сътрудничество с най-иновативната софтуерна корпорация успяхме да покрием изискванията им, а профилът ни беше одобрен и вече е достъпен за всички интернет потребители от целия свят. Музеят ни застана редом с Регионален етнографски музей – Пловдив и стана вторият български музей включен в Google Cultural Institute.

Онлайн платформата функционира като глобална мрежа, обединяваща световните музеи, галерии и архиви. Google Cultural Institute ни дава възможност да представяме отделни наши експонати и да създаваме цели онлайн изложби, които са достъпни за всички интернет потребители. Артефактите могат да бъдат разглеждани в изключително висока резолюция и представляват интерес както за любителите на историята, така и за изследователите, които имат професионално отношение към съхраняваното във фондовете ни.

На този начален етап Регионален исторически музей – Пловдив участва със 150 културни ценности и две онлайн изложби – „България в Първата световна война” и „Душата на японската кукла”. Тепърва ще осигурим български превод на вече създадените изложби, ще ги обогатим, както и ще представим всяка една от експозициите ни. За целта ще ни помогнат и предстоящите дейности по осъществяването на проекта за дигитализиране на културно-историческото наследство на Пловдив, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Advertisements