Етикети

, , ,

_MG_0134В продължение на няколко години, Регионален исторически музей – Пловдив се радва на добро сътрудничество с някои от изявените български колекционери. Един от тях е Александър Алексиев, който участва в изложбата „Съхранената памет за Съединението в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции”, подредена специално за 130-та годишнина от Съединението на България. Собственикът на антикварен магазин в София предостави исторически фотографии от личната си колекция. Вчера – 6 септември 2015 г., по време на официалното откриване на изложбата, Александър Алексиев дари на музея поредните оригинални свидетелства за пловдивската история – портретна снимка на Иван Андонов – деец на Съединението и секретар на БТЦРК, както и групова снимка на медицински лица от чешката болница в Пловдив, заснета през есента на 1912 г.

През изминалите години, г-н Алексиев е дарил на Регионален исторически музей – Пловдив оригинални фотографии и документи, свързани с д-р Георги Вълкович, Панарет Пловдивски, Константин Стоилов, д-р Рашко Петров, Поликсени Георгиева – учителка от Пловдивското девическо училище през 1869 г. Сред историческите свидетелства, които сме получили от него, се открояват още и снимка на проект на паметник на Съединението, детска фотография на Михаил Герджиков, грамота на Петър Димитров – пловдивски окръжен управител, за връчване на орден „Св. Александър” IV степен с подпис на българския княз Александър I, Държавен вестник за 1885 г. и др.

Регионален исторически музей – Пловдив благодари най-искрено на г-н Алексиев за проявената щедрост и за избора му да припознае каузата за опазването на българската памет!

Advertisements