Етикети

, , ,

Българският княз Александър и неговият брат Франц Йосиф по време на битката при Сливница на 17 ноември. Рисунка от Антон Пьотровски, кореспондент от България на “The Graphic”, бр. 836, 28 ноември 1885, с. 609

Българският княз Александър и неговият брат Франц Йосиф по време на битката при Сливница на 17 ноември. Рисунка от Антон Пьотровски, кореспондент от България на “The Graphic”, бр. 836, 28 ноември 1885, с. 609

На 27 септември 1885 г.сръбски части пресичат границата при Трън, но са отблъснати от българската войска. След месец последва втора гранична провокация. България протестира пред Великите сили, но безрезултатно. В края на месец октомври сръбските войски завършват съсредоточаването си по границата и на 2 ноември Сърбия обявява война на България под претекст, че български части са нападнали пограничните райони. Българският княз Александър Батенберг издава манифест до целия български народ:

„… Всеки българин, способен да носи оръжие, да дойде под знамената да се бие за своето отечество и свобода, за защита на земята ни от нахлуването на нападатели…”

По този повод, Регионален исторически музей – Пловдив представя копие на маслен автопортрет на полския художник Антони Пьотровски, избрано за експонат на месец ноември 2015 г. Дигиталното изображение ни беше предоставено от Националният музей на Варшава със съдействието на Полски културен институт в София.

Антони Пьотровски  е художник, илюстратор, участник и пряк свидетел на Сръбско-българската война. По това време работи като военен и графичен кореспондент  на английското списание „График“ и френското списание „Илюстрасион“ – седмичници, формиращи европейското обществено мнение. Пьотровски отразява и епични моменти от военните действия по поръчка на княз Александър Батенберг. Художникът създава редица рисунки, както и десет картини от Сръбско-българската война с високи живописни достойнства. Той е обективен, документален и същевременно артистичен свидетел на събитията, като ги прави достояние на Европа и целия свят. За своята храброст и заслуги към българския народ е награден с орден „Св. Aлександър“ II-ра степен.

Advertisements