Етикети

, , , , , , , , , , ,

На 23-ти и 24-ти септември ще се проведе ежегодният фестивал „Нощ на музеите и галериите”, организиран от фондация „Отворени изкуства” със съорганизатори Община Пловдив и фондация „Америка за България”.

На 23-ти септември Регионален исторически музей – Пловдив се включва във фестивалната програма с две от своите експозиции:
Експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на площад „Съединение” №1 ще приема посетители между 16:00 ч. и 1:00 ч. Там ще се проведе образователна програма за деца и техните родители, разработена върху най-новата ни изложба – „Пловдив по пътя към модерния свят”. Програмата включва различни дидактични модули, сред които тетрадка за оцветяване, пъзели, игра „Открий техническото средство” и др. Особен интерес представлява играта за възрастни „Спомен за Пловдив”, а всеки може да се включи в нея още сега. На страницата ни във facebook – https://www.facebook.com/rimplovdiv/, е качена галерия със стари фотографии на 4-ри емблематични пловдивски пространства – площад „Джумаята”, хотел „Тримонциум”, кино-театър „Балкан” с Главната улица, Мъжката гимназия „Княз Александър I” с квартал „Каршияка”. Пловдивчани могат да изберат едно от публикуваните изображения и да разкажат, в коментар не по-малък от 200 думи, свои преживявания, които са се случили на това място. Гражданите ще имат възможност да споделят своите спомени и на живо пред уредниците на музея по време на самата „Нощ на музеите и галериите”. Включилите се в инициативата ще получат като подарък фотография от въпросното пространство.
Експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” №1 ще приема посетители между 19:00 и 1:00 ч. Някои от дидактичните модули на образователната програма „Пловдив по пътя към модерния свят” – тетрадка за оцветяване, пъзели, историческа викторина – ще се провеждат и там. В същото време членове на пловдивското дружество „Родолюбие” ще демонстрират боравене с хладно и огнестрелно оръжие от периода на Възраждането.

На 24-ти септември Регионален исторически музей – Пловдив се включва във фестивалната програма с експозиция „Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век” на улица „Митрополит Паисий“ № 2. Къщата-музей на Христо Г. Данов ще приема посетители между 10:00 ч. и 18:00 ч. и ще бъде домакин на презентацията „Преходен Вестник” на Краси Терзиев – един проект на Гьоте-институт България, част от инициативата БУД.КО.

Advertisements