Етикети

, , , , , , ,

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МУЗЕИТЕ (18.05.2017)

10

На 18 май (четвъртък) отбелязваме поредното издание на Международния ден на музеите. Събитието се организира от Международния музеен съвет (ICOM). В инициативата участват над 30 000 музеи в повече от 120 държави по целия свят. Всяка година проявата преминава под различно мото. През 2017 то е: Museums and contested histories: Saying the unspeakable in museums., а официалният превод на български е: Музеите и оспорваните истории: да кажем в музеите неизразимото. Идеята е да се провокира разговор по теми, които стоят като неизказани табута в обществото и пречат на хората да съжителстват мирно и пълноценно.

На 18 май Регионален исторически музей – Пловдив отваря всичките си експозиции със свободен вход. Специалното събитие, с което музеят се включва в международната инициатива, е фотографската изложба „Метаморфозис” на Алберто Стайков, която ще бъде подредена в Музеен център за съвременна история. Авторът е професионален фотограф, който приема за своя лична кауза да дава възможност на незрящите да се докосват до визуалното изкуство и сами да създават такова. В изложбата са включени 8 черно-бели фотографии, едно огледало и един видео портрет, представящи незрящия тенор Ивайло Донков. Към творбите има текстове, които са написани със симпатично мастило и могат да се разчетат само със специално осветление.

ФОТОГРАФСКА ИЗЛОЖБА „МЕТАМОРФОЗИС“

Алберто Стайков

18 май (четвъртък) – 30 юни 2017

Изложбата ще бъде открита официално на 18 май от 17:30 ч. в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев“ №14, но гражданите и гостите на града ще могат да я разглеждат още от 10:00 ч.

Концепция на автора:

От раждането ни до сегашното ни състояние претърпяваме безброй физически и психически промени, които ни правят това, което сме. Всекидневието и различните медии ни затрупват с много информация, която малко или много ни моделира спрямо нейните изисквания като ни прави консуматори, а всеки е това, което консумира.
Всички искаме един по-добър свят, но всички искаме той сам да се промени, а това не е възможно. За да се промени светът, трябва да започнем промяната от самите нас, променяйки начина ни на мислене, който ще промени начина ни на действие и така – докато постигнем идеалния ни свят. Ежедневието, в което живеем, проблемите, стресът ни отклоняват от правия път.
Въпросите в изложбата не са случайно зададени, за да могат да въздействат по -дълго време. Дали то ще е достатъчно, за да променим заобикалящата ни действителност? Зависи от желанието и възможностите на всеки един от нас в това общество, но най-важното е, че всичко зависи от самите нас.

Алберто Стайков, 2013

Творбите:

Изложбата се състои от 8 черно-бели фотографии, едно огледало и един видео портрет.

За автора:

АЛБЕРТО СТАЙКОВ е роден през 1974 година в София. През 1999 г. завършва художествена и приложна фотография в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със степен бакалавър, а през 2010 г. започва магистратура по фотографско изкуство в НБУ, където  се дипломира през 2013. Като съвременен автор основните теми, в които твори Алберто са човешките визуални патологии, като се фокусира върху най вече върху това което като зрящи не успяваме да видим. Правил е изложби в Съединените aмерикански щати, Колумбия и България.


ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ (20.05.2017 – 21.05.2017)

На 20 май (събота) ще се осъществи и Европейската нощ на музеите. Неин традиционен организатор е Министерството на културата и комуникациите на Франция, а инициативата обикновено преминава под патронажа на Международния музеен съвет (ICOM) и ЮНЕСКО. В проявата се включват над 4 000 музея в 40 европейски държави. Идеята за случването на Европейска нощ на музеите идва от отбелязването на Международния ден на музеите и цели превръщането на честванията в истински международен фестивал, който подчертава важната роля на културните институции за развитието на обществото. Регионален исторически музей – Пловдив се включва с инициативата с две образователни програми към изложбата „Метаморфозис” в Музеен център за съвременна история, изложбата „Руско-турската война представена в пощенските картички” в експозиция „Българско Възраждане” (къщата на Димитър Георгиади) и свободни посещения на експозиция „Съединение на България от 1885 г.”

ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПРОГРАМИ КЪМ ИЗЛОЖБАТА „МЕТАМОРФОЗИС”

Двете образователни програми към изложбата „Метаморфозис”, открита в Международния ден на музеите, ще се осъществят в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” №14. И двете ще бъдат представени и ръководени от Алберто Стайков – автор на изложбата.

На 20.05 (събота) посетителите ще могат да си направят изображение или портрет, които са нарисувани със светлина. Музеен център за съвременна история ще отвори врати от 18:00 часа, а специалната инициатива ще започне веднага щом се стъмни достатъчно и ще продължи до полунощ.

На 21.05 (неделя) Музеен център за съвременна история ще работи от 10:00 до 17:00 часа, а между 14:00 и 15:30 ч. Алберто Стайков ще демонстрира как се правят селфита и как се снимат портрети на хора. Децата и техните родители ще имат възможност да приложат наученото на практика.

ИЗЛОЖБА „РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА ПРЕДСТАВЕНА В ПОЩЕНСКИТЕ КАРТИЧКИ”

На 20.05 (събота) експозиция „Българско възраждане” на ул. Цанко Лавренов” №1 ще работи от 9:00 ч. до полунощ, а входът ще бъде свободен след 18:00 ч. На 21.05 (неделя) експозицията ще работи с нормално работно време и стандартни цени за билети и услуги. В експозицията ще бъде подредена музейната изложба „Руско-турската война представена в пощенските картички”, посветена на 140 години от Руско-турската война и Освобождението на България.

СВОБОДНИ ПОСЕЩЕНИЯ НА ЕКСПОЗИЦИЯ „СЪЕДИНЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ 1885 г.”

На 20.05 (събота) експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” ще работи със свободен вход между 18:00 часа и полунощ, а посетителите ще имат възможност да разгледат постоянната експозиция в сградата на Областното събрание на Източна Румелия и временната изложба „Пловдив по пътя към модерния свят”, открита на 6-ти септември 2016 г.

Връзки:

http://network.icom.museum/international-museum-day | Международен ден на музеите

http://nuitdesmusees.culturecommunication.gouv.fr/Programme | Европейска нощ на музеите   

Advertisements