21001499_1-1

Рубриката „Експонат на месеца” представя кукла на японска императрица. Тя принадлежи към комплект, който символизира императорска сватба и включва модели, които пресъздават императорското семейство, различни придворни служители, интериора в императорското жилище, императорската градина. Целият комплект е част от изложбата „Душата на японската кукла”, подредена в пловдивския Музеен център за съвременна история през 2005 година и плод на сътрудничеството между Регионален исторически музей и Японската агенция за доброволци в чужбина.
Японските кукли са известни по света с детайлната си изработка, но те са много повече от детски играчки или изящни предмети от интериора. В своето съзнание японците ги възприемат като живи същества с емоции и душа. Има два празника, които обръщат особено внимание на японската кукла. Първият е 3 март – Денят на момичето, вторият е 5 май – Денят на момчето. Празниците са свързани с кръговрата в природата, настъпващата пролет, съзряването на вече порасналите деца и надеждите на техните родителите за здраве и щастие в семейството.
Изложбата „Душата на японската кукла” е подредена в пет витрини, които представят някои от най-характерните и красиви японски кукли. Те могат да бъдат разгледани в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” 14, където през 2019 година гостува и пътуващата изложба „Еврика” на детски научен център „Музейко”.

Реклами