Етикети

, , ,

 

59768466_3157510634274632_3531299265840152576_o

Този петък – 17.05.2019 година, от 12:30 часа в зала „Съединение” на Регионален исторически музей – Пловдив ще бъде представен „Наръчник на музейния специалист за работа с публиките”.
С това издание приключва едногодишният проект „Музеите като социални и образователни пространства. Практически обучения за работа с публики” на Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“ в партньорство с Фондация „Моят музей“ и с музеите в Пловдив. Проектът е финансиран от Програма „Пловдив – Европейска столица на културата 2019”. Екипът работил по проекта включва водещи специалисти от Регионалните исторически музеи във Варна и Пловдив, Детския научен център „Музейко”, Пловдивския и Софийския университет, компанията за интегрирани маркетингови комуникации Publicis Groupe, учители и музейни педагози от България и САЩ, културни мениджъри, а също и обучители за работа с хора със специални потребности.
Първи по рода си в България, този наръчник представя ключови концепции, методики и примери от световните и български практики за работа с различните видове публики в музея. В него ще бъдат зададени основни принципи и посоки за по-нататъчно осмисляне на музейната дейност и ще бъдат споделени резултатите от проведените пред 2018 г. обучения.
Изданието представя някои от основните теми зададени в обученията: мисията на съвременния музей и ролята на музейната публика в него; публичният образ на музея; начини да опознаем публиката – нейните очаквания, нужди и интереси; музеят като диалогично пространство и среда за критично и творческо мислене; изготвяне на музейни занятия и други. Надяваме се темите, които не можаха да бъдат включени в наръчника поради ограничения в обема му да намерят място във втори том, който ще излезе по-късно тази година.
Освен в музеите и другите институции на културното наследство в Пловдив, наръчникът ще бъде разпратен безвъзмездно до музеи висшите учебни заведения из страната, а също така и до регионалните библиотеки. Изданието може да бъде набавено в електронен формат от сайта на Комисия „Фулбрайт”.
Приложният характер на изданието и споделените в него идеи и резултати от обученията ще послужат за отправна точка при по-нататъшно развитие на диалога с музейната публика у нас.