На 6-ти септември 2019 г. (петък) се навършват 134 години от Съединението на България. На тази дата Регионален исторически музей – Пловдив ще приема посетители в две от своите експозиции.

SAEDINENIE

Експозиция „Съединение на България от 1885 г.“

На 6-ти септември 2019 г. (петък) експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” ще приема посетители от 9:00 до 16:00 часа с безплатен вход. Освен постоянната експозиция, гостите на музея ще могат да разгледат и изложбата „Пловдив в културната история на България”. След 16:00 часа достъпът до площад „Съединение” ще бъде ограничен във връзка с официалните чествания, които традиционно започват след 19:00 часа.

VYZRAJDANE

Експозиция „Българско Възраждане”

На 6-ти септември 2019 г. (петък) експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” в Старинен Пловдив ще приема посетители от 9:30 до 17:30 часа с безплатен вход.

Карти за игра, създадени по проект „Музей-учител-ученик“

В празничния ден Регионален исторически музей – Пловдив ще представи на своите гости новите работни тетрадки, семейни гидове, книжки за оцветяване и карти за игра, които предоставят прекрасна възможност за самостоятелна разходка из експозициите и интерпретиране на музейните експонати. В зала „Съединение” ще бъде демонстрирано киоск устройство, в което посетителите ще могат да намерят повече информация за личностите, работили за и осъществили Съединението през 1885 г. Пак там ще бъде прожектирано и кратко видео, посветено на експозиция „Съединение на България от 1885 г.”, заснето от музейните специалисти и създадено за разпространение в интернет. Всички тези дейности са финансирани от Министерството на културата на Република България по проект „Музей-учител-ученик”.

Експозиция „Българско Възраждане” ще работи и през уикенда с нормалното си работно време. През събота и неделя експозиция „Съединение на България от 1885 г.”, къща музей „Христо Г. Данов” и Музеен център за съвременна история с гостуващата изложба „Еврика” на детски научен център „Музейко” няма да бъдат отворени за посетители.