ИСТОРИЧЕСКИЯТ МУЗЕЙ В ПЛОВДИВ СЕ ВКЛЮЧВА В ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА МУЗЕИТЕ С КОНЦЕРТ НА ОРГАН, ИЗЛОЖБА „ЯЙЦЕТО” И РЕКОНСТРУИРАНИТЕ ЛИК И НОСИЯ НА ХАДЖИ ДИМИТЪР

На 14 май (събота) ще се осъществи Европейската нощ на музеите. Неин традиционен организатор е Министерството на културата и комуникациите на Франция, а инициативата преминава под патронажа на Международния музеен съвет (ICOM) и ЮНЕСКО. В проявата се включват над 4 000 музея в 40 европейски държави. Регионален исторически музей – Пловдив се включва в нощта с експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” и експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов”, които ще работят със свободен вход между 18:00 и 23:30 часа.

Експозиция „Съединение на България от 1885 г.” ще стартира Европейската нощ на музеите с концерт на орган. От 18:00 часа г-жа Велислава Карагенова и г-жа Надежда Кузманова ще изпълнят творби на Йозеф Райнбергер (1839-1901), Феликс Менделсон (1809-1847) и Йохан Себастиан Бах (1685-1750). По време на Европейската нощ на музеите в залата за временни изложби на пл. „Съединение” 1 може да бъде разгледана изложбата „Яйцето”, която включва личната колекция от яйца на д-р Ваня Велкова, състояща се от над 370 яйца от 60 страни на 6 континента и великденски яйца от фонда на Регионален исторически музей, които през 1939 година са подарени на кмета на Пловдив Божидар Здравков от цар Борис III и царица Йоанна.

Експозиция „Българско Възраждане” се включва в Европейската нощ на музеите с прекрасна инициатива на сдружение „Хайдути”, чийто членове ще дарят на музея реконструирана носия на Хаджи Димитър. Носията е реконструирана по снимка от терзията Иван Гърбача, изработката е отнела един месец, дрехата е шита на ръка и са използвани единствено автентични материали – 12 метра шаяк и 200 метра гайтан. Главата на манекена, на който ще бъде представена носията, представлява 3D реконструкция на лика на Хаджи Димитър. Посетителите ще могат да видят и да се снимат с дарението, което впоследствие ще стане част от постоянната експозиция „Българско Възраждане” на Регионален исторически музей – Пловдив.


Национален фонд култура подпомага дейността на Регионален исторически музей – Пловдив по програмата за едногодишна целева субсидия за подпомагане на дейността на държавни, общински и регионални институти.


Администрация:

Реклама