МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МУЗЕИТЕ В РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

На 18 май (сряда) отбелязваме поредното издание на Международния ден на музеите. Събитието се организира от Международния музеен съвет (ICOM). В инициативата участват над 30 000 музеи в повече от 120 държави по целия свят. Четирите експозиции на Регионален исторически музей – Пловдив ще работят в нормалното си работно време от 9:00 до 18:00 часа с вход свободен.

В залата за временни изложби на експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” 1 може да бъде видяна изложбата „Яйцето”, която включва личната колекция от яйца на д-р Ваня Велкова, състояща се от над 370 яйца от 60 страни на 6 континента и великденски яйца от фонда на Регионален исторически музей, които през 1939 година са подарени на кмета на Пловдив Божидар Здравков от цар Борис III и царица Йоанна.

Експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов“ 1 се включва в Международния ден на музеите с постоянната си експозиция. По време Европейската нощ на музеите преди няколко дни членовете на сдружение „Хайдути” Пловдив дариха на музея реконструирана носия на Хаджи Димитър. Поради съображения за сигурност обаче дарението е прибрано и ще може да се види отново след няколко седмици, когато носията и манекенът бъдат подходящо експонирани в стъклена витрина.

По време на Международния ден на музеите – 18 май, Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев“ 14 представя изложбата „125 години организирано тракийско движение в България”, подготвена от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт.

С фотоси и документи, голяма част от които представени за първи път пред публика, изложбата разказва 125-годишната история на организираното тракийско движение от създаването на дружество „Странджа“ през 1896 г. до днес. В хронологичен ред изложбата проследява основните процеси и събития в легалната и въоръжена борба на тракийските българи за национално освобождение и обединение, за защита на техните човешки, социални и имуществени права, за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство и традиции. Архивните снимки възкресяват образите на най-видните фигури в тракийското движение.

По време на Международния ден на музеите – 18 май, къщата музей на Христо Г. Данов на улица „Митрополит Паисий“ 2 показва постоянната си експозиция


Национален фонд култура подпомага дейността на Регионален исторически музей – Пловдив по програмата за едногодишна целева субсидия за подпомагане на дейността на държавни, общински и регионални институти.


Администрация: