ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДВЕ ИСТОРИЧЕСКИ КНИГИ, ОРГАНИЗИРАНО ОТ РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ХАСКОВО

На 9 юни 2022 г. от 18:30 часа в пловдивската зала „Съединение“ на пл. „Съединение“ 1 ще бъдат представени книгите „Неразказаните истории на хасковските търговци и индустриалци“ на Веселина Узунова и „Изпепелена младост“ на Пейо Делчев. Събитието се организира от Регионален исторически музей – Хасково със съдействието на Регионален исторически музей – Пловдив.

„Неразказаните истории на хасковските търговци и индустриалци“ на д-р Веселина Узунова е разказ за 30 местни търговци в периода от 19 век до първата половина 20-ти век, за техните постижения, семейства и живот, за съдбата им и тази на техните отнети предприятия след преврата на 9-ти септември 1944 г. Книгата е разделена на две части. Първата разказва за тютюневата търговия и промишленост, а втората за останалите стопански отрасли.

„Изпепелена младост“ е биографична книга за легионера от с. Елена, Харманлийска околия, Митъо Делчев, дописана и издадена от неговия син Пейо. Историята започва в пловдивските казарми на 9-ти септември 1944 г., преминава през затвори и лагери.

Водещ на представянето е Ивайло Спасов.

По време на събитието ще има изпълнение на пиано.


Национален фонд култура подпомага дейността на Регионален исторически музей – Пловдив по програмата за едногодишна целева субсидия за подпомагане на дейността на държавни, общински и регионални институти.


Администрация: