СПОМЕН ЗА КАНТЕ ХОНДО

Скъпи приятели, концертът „СПОМЕН ЗА КАНТЕ ХОНДО“, който трябваше да се проведе на 19 октомври в зала „Съединение“, а после беше отложен за 31 октомври, се отлага окончателно по независещи от организаторите причини. Пожелаваме всичко най-добро на г-н Пеев и сме сигурни, че ще успеем да осъществим проявата през следващата година.

СПОМЕН ЗА КАНТЕ ХОНДО

Китаристът Димитър Пеев пристига от Чикаго, Илинойс, за да изнесе концерт, озаглавен „Спомен за канте хондо”, в историческата пловдивска зала „Съединение”. В програмата са включени произведения за класическа китара на Федерико Морено Тороба, Хоакин Турина, Исак Албенис, Емилио Пужол, Анхел Бариос и Мануел де Файя, както и стихотворения на Федерико Гарсия Лорка, претворени на български език от Ромеро и поднесени с гласа на Тодор Димитров.

Музикално-поетичното събитие под патронажа на Регионален исторически музей-Пловдив е посветено на стогодишнината от Първия конкурс /фестивал/ по канте хондо (древно андалуско песнопение, родствено на фламенкото), проведен в Алхамбра (Гранада) на 13/14 юни 1922 г., организиран по идея на композитора Мануел де Файя и поета Федерико Гарсия Лорка и събрал за първи път на едно място знаменити певци и китаристи като Диего Бермудес, Мануел Торре, Мануел Ортега Хуарес (Маноло Каракол), Пастора Павон (Ла Ниня де лос Пейнес), Хосе Сеперо, Рамон Монтойя, Ниньо Рикардо, Андрес Сеговия.

Входът е свободен (до изчерпване на капацитета от седящи места в залата).


Национален фонд култура подпомага дейността на Регионален исторически музей – Пловдив.


Администрация:

Реклама