1 НОЕМВРИ В РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

На 1-ви ноември 2022 година – Ден на народните будители, Регионален исторически музей – Пловдив ще работи със своите 4 експозиции. Специалната ни инициатива ще бъде изложбата „Космическите висини на България”, която е съвместна инициатива на Регионален исторически музей – Пловдив и Исторически музей – Омуртаг и ще бъде открита в зала „Съединение“ на пл. „Съединение“ 1 от 18:00 часа.

1. Експозиция „Съединение на България от 1885 г.“

Мемориалната експозиция „Съединение на България от 1885 г.” е разположена на пл. „Съединение” № 1 в сградата, която е строена за Областното събрание на Източна Румелия. Между 9:00 и 18:00 часа посетителите ще могат да разгледат постоянната ни експозиция, която представя борбата на южнобългарите срещу решенията на Берлинския конгрес, развитието на Източна Румелия, подготовката, осъществяването и военната защита на Съединението, както и двете музейни изложби: „Пловдив по пътя към модерния свят“ и „Девети пехотен пловдивски полк във войните за национално обединение“.

От 18:00 ще бъде открита изложбата „Космическите висини на България”. Това е специалната инициатива на Регионален исторически музей – Пловдив и Исторически музей – Омуртаг за 1-ви ноември. Изложбата ще остане подредена в зала „Съединение“ до 30 януари и представя скафандъра на втория български космонавт – Александър Александров, макет на изкуствен орбитален спътник и още интересни фото и документални материали, отразяващи любопитни моменти от космическата история на България.

2. Експозиция „Българско Възраждане”

Експозицията е разположена в къщата на търговеца Димитър Георгиади на ул „Цанко Лавренов” № 1 в архитектурно-историческия резерват Старинен Пловдив. Тя е посветена на борбата на българите за новобългарска просвета, самостоятелна църква и национална независимост, както и на стопанското развитие на Пловдив и етническото многообразие под тепетата в края на XVIII и началото на XIX век. На 1 ноември 2022 г. експозицията ще приема посетители между 9:00 и 18:00 часа.

3. Експозицията „Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век”

Експозицията е разположена в дома на основателя на модерното българско книгоиздаване Христо Груев Данов на ул. „Митрополит Паисий“ №2 в Старинен Пловдив. Тя проследява издателската дейност на Христо Г. Данов, Драган Манчов и други изтъкнати книжовници и просветни дейци. Експозицията отразява ролята на Пловдив, като център на българската просвета и култура през през втората половина на XIX и началото на XX век. На 1 ноември 2022 г. експозицията ще приема посетители между 9:00 и 18:00 часа.

4. Музеен център за съвременна история

Експозицията се намира на ул. „Ангел Букорещлиев” №14 на Данов хълм. Там е подредена постоянната музейна изложба „Душата на японската кукла”, плод на дългогодишното сътрудничество на Регионален исторически музей – Пловдив и Японската агенция за доброволци в чужбина /JICA/. На 1 ноември 2022 г. центърът ще приема посетители между 9:00 и 18:00 часа.


Национален фонд култура подпомага дейността на Регионален исторически музей – Пловдив.


Администрация:

Реклама