Архитект Пиетро Монтани
Архитект Пиетро Монтани

Представяме вещи на Пиетро Монтани в рубриката „Експонат на месеца” за месец март 2015 година.

Прочутият архитект Пиетро Монтани е роден в град Триест, Северна Италия около 1829 г. Завършва архитектура в Париж и работи в столицата на Османската империя като придворен архитект на султана. Пристига в Пловдив през 1879 г. по предложение на д-р Георги Вълкович – директор на Дирекция на земеделието, търговията и обществените сгради. Придружен е от съпругата и едногодишната си дъщеря – Лучия. Назначен е за главен архитект на Източна Румелия. Автор е на първия Публично-административен правилник за пътеустройство на градовете и селата в Източна Румелия. По негови проекти са построени сградите на Мъжката гимназия, Държавната болница и Областното събрание на Източна Румелия в Пловдив и Девическата гимназия в Стара Загора.

През 2006 г. в Регионален исторически музей – Пловдив постъпи дарение от правнучката на Пиетро Монтани – Светлана Григориева и нейната дъщеря Лиляна Бракалова. Дарението включва снимки, документи, архитектурни скици, художествени скици и лични вещи на архитекта. Българските корени на наследниците идват от брака на Лучия Монтани, която през 1898 г. се омъжва за българския тенор Атанас Аргиров, чиято фамилия приема.

Експонатите са част от експозиция „Съединение на България от 1885 г.“, подредена в Областното събрание на Източна Румелия на пл. „Съединение“ №1.